Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
7°C
Oceni objavo

Iz Dobravelj na svetovno prvenstvo na Sicilijo

Orientacijski krožek na OŠ Dobravlje je med najbolj dejavnimi na naši šoli. Letos nam je bila že drugič zaupana organizacija državnega šolskega tekmovanja iz orientacije, ki je sredi oktobra potekala na območju okrog naše šole. Prvič smo tako tekmo izvedli že leta 2009. Priprava tekmovanja je velik zalogaj, tako za šolo kot za Orientacijsko zvezo Slovenije, ki je krovna organizatorka tega športa.
Tehnična plat tekme pomeni trasiranje proge, ki mora biti v skladu s pravili za organizacijo državne tekme in glede na zahtevnost prilagojena starosti oziroma znanju tekmovalcev. Orientacijska karta našega okoliša je bila pripravljena za prvo tekmovanje na našem terenu pred več kot osmimi leti, kar pomeni, da se ne ujema več z vsemi elementi v naravi. Zato je bilo potrebno karto za letošnjo tekmo popraviti in dopolniti. Tudi računalniška obdelava in vrednotenje podatkov za posameznega tekmovalca je zahtevno opravilo, ki ga je potrebno obvladati. S tem so se spopadali predstavniki krovnega organizatorja, Orientacijske zveze Slovenije.

Dogajanje se je začelo že v dopoldanskem času – prihodi in prijave ekip iz cele Slovenije, kulturni program ob otvoritvi tekme in pričetek orientacijskega teka. Vzporedno s tem dogajanjem je na šoli potekal tudi pouk. Na otvoritveni prireditvi so bili prisotni vsi učenci matične šole. Pozdravnemu nagovoru gospe ravnateljice Mirjam Kalin je sledil nastop šolskega pevskega zbora, dramske skupinice in dekliškega ansambla naše šole. S svojo prisotnostjo nas je razveselil tudi župan občine Ajdovščina, gospod Tadej Beočanin, ki je skoraj 700 mladim v šolski telovadnici v spodbudo in poduk povedal svojo zgodbo iz časov, ko se je tudi sam ukvarjal s tem lepim športom, ki zahteva bistro glavo in hitre noge.

Letošnje tekmovanje je bilo zelo množično in še posebej pomembno, saj je bilo izbirno za svetovno šolsko tekmovanje, ki se ga lahko udeležijo tekmovalci od osmega in devetega razreda osnovne šole do tretjega letnika srednje šole.

Tekmovalci so prišli iz različnih koncev Slovenije. Skupaj jih je bilo okrog 400. Najmlajša kategorija so bili učenci četrtega in petega razreda osnovne šole, najstarejši pa četrti letniki srednje šole. Na tekmi je sodelovalo 30 tekmovalcev OŠ Dobravlje od petega do devetega razreda. Skoraj vsi so že sodelovali na kakšni orientacijski tekmi, tako da so že imeli izkušnje.

Tekmovalci različnih starostnih kategorij startajo v krajših časovnem razmakih. Starosti tekmovalcev je prilagojena tudi dolžina in zahtevnost proge ter število kontrolnih točk, na katerih se mora orientacist 'čekirati' s posebnim čipom. V najkrajšem času mora s pomočjo zemljevida in kompasa poiskati vse kontrolne točke, ki so predvidene za njegovo kategorijo.

Po prvih startih smo budno spremljali dogajanje in rezultate tekmovalcev, še posebej naših, dobravskih. Lahko rečem, da so se odlično odrezali. Med posamezniki je drugo mesto med najstarejšimi učenci dosegel osmošolec Nik Gregorič.

Ekipno so najstarejša dekleta osvojila drugo mesto in šoli priborila pokal. Najboljši rezultat sta dosegli Lara Bratina in Sara Durn, obe devetošolki.

Najboljši, zmagovalni rezultat, prvo mesto ekipno, so si priborili fantje najstarejše kategorije. To so: Nik Gregorič, Urban Krkoč in Samo Vetrih. S tem so si prislužili vstopnico za nastop na svetovnem šolskem orientacijskem tekmovanju, ki bo aprila prihodnje leto v Palermu na Siciliji. Tja lahko potuje zmagovalna ekipa z najmanj štirimi tekmovalci. Tem trem fantom se bo pridružil še učenec Tilen Žvanut, ki se je na tekmi v bistvu dobro odrezal, le hitenje in želja po dobrem rezultatu sta ga zmedla in je eno kontrolno točko spregledal. To je spoznal šele po prihodu v cilj, ko je pogledal računalniški izpis svojega teka.

Treningi in organizacijske priprave na svetovno orientacijsko tekmovanje že potekajo. Čakajo nas nastopi na zimskih orientacijskih tekmah po državi in zamejstvu. Naši fantje se bodo udeležili tudi orientacijskega trening kampa, kjer bodo izkušeni mentorji izpilili veščino orientacije vsakega posameznika.

Začeli smo tudi že s pripravami za orientacijsko tekmo po Vipavskem Križu, ki spada na seznam tekem Slovenske orientacijske sprint lige za naslednje leto. Naša tekma je načrtovana  za 18. decembra letos, če nam bo uspelo izrisati posebno orientacijsko karto Vipavskega Križa.

Državno tekmovanje je mimo. Zaposleni na OŠ Dobravlje smo se skupaj s predstavniki Orientacijske zveze Slovenije potrudili po svojih najboljših močeh, da bi tekma potekala po zastavljenem načrtu. Veseli smo bili pohval tekmovalcev in njihovih mentorjev. Še bolj pa smo bili veseli dobrih rezultatov naših učencev in uvrstitve naše fantovske ekipe na svetovno prvenstvo.

Vsem tekmovalcem čestitamo za njihov trud in rezultate, našim predstavnikom na svetovni tekmi pa želimo veliko sreče na tujem terenu in čim boljše rezultate v svetovni konkurenci.

m. k., s. č.

Oglejte si tudi