Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
7°C
JUTRI
15°C
6°C
Oceni objavo

Deževen 35. Spominski pohod na Golake

Prva oktobrska nedelja je že mnogo let rezervirana za Spominski pohod na Golake. Ajdovski planinci so se odločili, da ob koncu planinske sezone za trenutek ustavijo svoj pogumni korak in se spomnijo prijateljev planincev, ki so prav tako kot oni ljubili naše gore, skrbeli zanje, s prostovoljnim delom postavili obe planinski koči, na Čavnu in pod Golaki, urejali planinske poti in steze, odkrivali veličino prijateljstva in pomoči. Temu je posvečen Spominski pohod na Golake.

Ker pa se poletje preveša v jesen, je pohod pogosto deževen, mrzel in že snežen. Tudi letos ni bilo drugače, zato se je zbralo v Iztokovi koči pod Golaki le malo vztrajnih planincev.

Kulturni program, ki so ga oblikovali marljivi otroci: Patricija na flavti, Nejc s harmoniko, Tonia s prijazno pesmijo in Aneta, ki je vse povezala v zanimivo celoto, je razvedril in ogrel mokre pohodnike.

S pozdravnim govorom se je predsednik PDA Cetko Ušaj zahvalil požrtvovalnim planincem za delo v pretekli sezoni, za pomoč in za ure prostovoljnega dela. Z veseljem je sporočil, da se bo začela prenova Iztokove koče pod Golaki. Prav ta novica je ogrela ajdovske pohodnike, ki so predsedniku obljubili ramena, na katera se bo ob tej nalogi lahko naslonil.

O pomenu pohoda, o njegovi zgodovini in o življenju PDA v preteklosti je spregovorila častna članica Planinskega društva Ajdovščina Jožka Hladnik. Pogosto je bila med pohodniki in v spominski knjigi, ki hrani fotografije in podpise udeležencev pohoda, jo pogosto lahko vidimo med organizatorji, pri kresu in na vrhu Golaka.

Srečanje ajdovskih planincev v Iztokovi koči pod Golaki, ki bo v teh dneh zamenjala oskrbnika, je bilo prijazno, čeprav je bilo deževno.

Irena Šinkovec

Oglejte si tudi