Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
NED.
22°C
8°C
Oceni objavo

PUM-O ponovno odpira svoja vrata

Po skoraj enoletnem premoru program PUM-O (Projektno učenje mlajših odraslih) ponovno odpira svoja vrata.

PUM-O oziroma bivši PUM, Ljudska univerza Ajdovščina izvaja že od leta 2000. V teh letih je bilo v program vključenih več kot 400 oseb, ki so uspešno dosegle vse zastavljene cilje. PUM je mladim pomagal pri dokončanju ali nadaljevanju šolanja ter iskanju zaposlitve. Skozi zanimive interesne dejavnosti ter izvirne izbirne projekte so mladi pridobivali nova znanja in izkušnje.

3. maja pa program ponovno odpira svoja vrata, tokrat v novi preobleki. Program so na Andragoškem centru Slovenije prenovili. Novost je že v imenu, iz PUM so ga preimenovali v PUM-O. Nespremenjeno ostaja dejstvo, da se vanj lahko vključijo mladi stari od 15 do dopolnjenega 26 leta starosti, ki nimajo dokončane šole ali so brezposelni. Poleg tega se v program lahko vključijo dijaki, ki potrebujejo učno ali drugo pomoč pri šolanju. Temeljni namen programa je spodbujati mlade pri vključevanju v izobraževanje za pridobitev izobrazbe, nudenju pomoči pri zaključevanju oziroma nadaljevanju šolanja, razvijanju poklicne identitete in vključevanju na trg dela. Prav razvijanje poklicne identitete in vključevanje na trg dela sta novosti programa, ki ju posebej izpostavljamo. Naloga PUM-O je, da mladim pomaga vstopiti na trg dela in vzpostaviti stik z delodajalci ter jih usposobiti za uspešno iskanje zaposlitve. Skozi različne interesne dejavnosti bodo udeleženci spoznavali podjetja v našem okolju, naučili se bodo, kako uspešno napisati ponudbo za delo in življenjepis, kako mrežiti itd. Udeleženci se bodo naučili postaviti karierne cilje na podlagi kariernega načrta ter tako pridobili manjkajoče kompetence in izkušnje, pomembne za trg dela.  

PUM-O pa pomaga tudi udeležencem, ki se redno šolajo, vendar imajo učne težave oziroma jim grozi osip. V program se lahko tako vključijo mladi, ki imajo status dijaka ali udeleženca izobraževanja odraslih, vendar imajo težave z učenjem, potrebujejo učno pomoč ali pomoč pri opravljanju zaključnega izpita ter mature. Novost PUM-O je tudi ta, da poteka vse leto tudi med počitnicami. V program se mladi lahko vključijo kadarkoli, ravno tako lahko kadarkoli iz njega izstopijo, oziroma takrat, ko dosežejo zastavljeni cilj. Program je za udeležence brezplačen, saj ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija Iz Evropskega socialnega sklada.

16 let dela je dokaz, da je program Projektno učenje mlajših odraslih uspešen program. Maja začnemo s pisanjem novih zgodb, verjamemo, da bodo tudi te uspešne.

 

Anja Jamšek Furlan  

Oglejte si tudi