Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
18°C
8°C
Oceni objavo

Potovali smo okoli sveta

Potovanje otrok iz skupine Oranžni metulji v Otroškem vrtcu Ajdovščina se je začelo že v mesecu oktobru, v sklopu tedna otroka pod naslovom »Svet, v katerem želim živeti«. Z otroki smo začeli raziskovati in odkrivati, kakšen je pravzaprav naš svet, kako je sestavljen in kaj vse najdemo na njem. Odgovori otrok so bili zelo zanimivi, saj so bili mnenja, da je narejen iz zidu ali vej in da povsod na svetu rastejo rože … Naštete ideje smo uporabili za izhodišče spoznavanja našega planeta in se odločili, da odpotujemo okoli sveta ter odkrijemo glavne značilnosti celin. Poiskali smo globus, različne zemljevide in pripravili načrt za potovanje na prvo celino – v Afriko.
Potovanje po Afriki je bilo zelo razburljivo, saj so otroke poleg »črnčkov«, kot so jih poimenovali, zelo pritegnile slamnate hiše in drugačne, njim nenavadne živali: levi, zebre, žirafe, sloni, povodni konji, gazele idr. Odločili smo se, da si v igralnici pričaramo pravo Afriko, zato smo iz kartona izdelali veliko žirafo, palme, opice in leva ter hišo iz slame in blata, v kateri so se otroci igrali »črnčke«. Otroci so se na tej celini srečali tudi z revščino in tako smo skupaj s starši zbrali kar nekaj dobrin, ki smo jih nato odnesli na humanitarno organizacijo v Ajdovščino in tako otroke navajali na pomen dobrodelnosti in pomoči šibkejšim.

Sledilo je potovanje v Južno in nato čez Srednjo v Severno Ameriko. Ugotovili smo, da tudi na tej celini ljudje radi plešejo in pojejo. Naučili smo se različne pesmi iz Mehike, Brazilije in plesali na latinskoameriške ritme. Na poti smo srečali tudi Indijance, ki so otrokom vzbudili veliko zanimanje in željo, da si tudi sami naredijo indijansko naselje v vrtcu.

Odpravili smo se proti zahodni obali in odpotovali čez Tihi ocean v Azijo, kjer smo si na željo otrok podrobneje ogledali tri države. Najprej deželo cvetočih češenj, ki je otrokom ostala v najlepšem spominu predvsem zaradi obiska zakoncev iz mesta Nagasaki na jugu Japonske. Hiroki in Maki sta otrokom predstavila svojo kulturo, jezik, pisavo in različne otroške igre na Japonskem. Za tem je sledil ogled Kitajske z zelo znanim kitajskim zidom, številnimi riževimi polji in otrokom zanimivim črno-belim medvedom. Nazadnje smo se ustavili še v Indiji, kjer so nas zelo pritegnila ženska oblačila živih barv, kar je v nas prebudilo modne kreatorje, svoje kreacije pa smo predstavili na pravi modni reviji.  Po ogledu Oceanije smo se odpravili še na najmanjšo celino, v Avstralijo, kjer je otroke predvsem pritegnil živalski svet, tako koale, kenguruji kot tudi morski svet s pisanim koralnim grebenom.

 Nazadnje smo se vrnili v Evropo, kjer smo bolj kot samo kulturo in različnost med narodni spoznavali glavne arhitekturne znamenitosti posameznih prestolnic, se z otroki preizkusili v oblikovanju le-teh iz das mase in spoznavali tuje jezike s pomočjo pesmic.

Potovanje smo zaključili z odprtjem razstave v telovadnici našega vrtca ter v tednu kulture pripravili nastope za starše, stare starše, sodelavce in otroke iz drugih skupin. Nastopili smo s plesnimi, pevskimi in instrumentalnimi točkami ter deklamacijami, med katerimi smo s pomočjo fotografij in posnetkov predstavili dejavnosti v vrtcu v času potovanja. In ker pravijo, da je povsod lepo, a doma najlepše, bomo v nadaljevanju z otroki raziskali naravne in kulturne znamenitosti tudi po Sloveniji.

 

Klavdija Mikuš in Janja Posega

 

 

Oglejte si tudi