Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
5°C
NED.
16°C
1°C
Oceni objavo

Ko se v vrtcu povežeta šport in turizem

Vipavska dolina premore veliko lepot in turistično bogatih destinacij, ki jih lahko v večji meri povežemo s športom in aktivnim preživljanjem prostega časa. Prav zaradi raznolikosti ponujenih aktivnosti in turističnih točk smo se strokovni delavci oddelkov Oranžnih in Rumenih metuljev Otroškega vrtca Ajdovščina odločili, da ponovno sodelujemo vprojektu Turizem v vrtcu, ki na igriv način najmlajšim omogoča odkrivanje znamenitosti svojega kraja. Letošnja rdeča nit projekta je: Športna doživetja bogatijo mladinski turizem.

Z otroki iz Rumenih metuljev smo sprva odkrivali lepote in turistične znamenitosti naše doline. Pri tem nam je pomagal zmajček Vipavček – lutka, ki smo ji z otroki sestavili pesmico in jo vsakokrat, ko nas je zmajček obiskal v vrtcu ali šel z nami na izlet po dolini, zapeli. Vipavček je otrokom preko fotografij, zemljevidov, knjig in krajših posnetkov predstavil najlepše dele naše doline in jih spodbudil k odkrivanju teh lepot.

Za začetek raziskovanja smo obiskali Vipavo. Otrokom je bila posebna izkušnja že vožnja z avtobusom, saj so se prvič peljali z njim. Hkrati pa so Vipavo tokrat spoznali globje, ne le kot kraj odličnega sladoleda, ampak kot trg z bogato kulturno in naravno dediščino. Ogledali smo si glavne značilnosti - deltast izvir reke Vipave, trg s kipi putov, staro prešo, Lanthierijev dvorec in se povzpeli na Stari grad. Žal otroci v njem niso našli princes in vitezov, a so si vseeno z velikim zanimanjem ogledali to znamenitost Vipave.

Veselje do raziskovanja so otroci izrazili tudi ob odkrivanju zgodovinskih in naravnih značilnosti domačega mesta, Ajdovščine. Nova spoznanja ob opazovanju rimskega obzidja Castra, ogled stolpov in ostalin na mestnem trgu ter turistično informacijske točke s poučnim in zelo nazornim zemljevidom Vipavske doline so postale glavne teme naših pogovorov. Seveda nismo pozabili na zelo pomembno reko Hubelj, zaradi katere so se ljudje sploh začeli naseljevati v naših krajih. Bogastvo reke smo si ogledali skupaj s starši v obliki popoldanskega srečanja. Na učni poti nam je zmajček Vipavček pustil različne naravoslovne naloge, ki so jih starši z otroki reševali od točke do točke. Na koncu je zmajček otrokom predstavil legendo o reki Hubelj in jim razdelil pohodne knjižice 'Lahkih nog naokrog', v katerih smo strokovni delavci zbrali neznačilnejše turistične točke našega okoliša. Z dodatnimi nalogami v knjižici smo otroke in starše spodbudili k aktivnemu preživljanju prostega časa v povezavi s spoznavanjem naravnih in zgodovinskih lepot Vipavske doline.

Poleg družin otrok smo v dejavnosti projekta vključili tudi na državni ravni priznane domače športnike. Udeležili smo se kolesarske dogodivščine 'Martinova fura 2022' v organizaciji državnega prvaka v kolesarstvu, Kristijana Korena. Z otroki smo že pred dogodkom v vrtcu pripravili navijaške rekvizite, zastave in transparente in se na sobotni dan skupaj s starši odpravili v Velike Žablje. V času, ko so bili kolesarji še na poti, smo otrokom pripravili mali poligon, na katerem so lahko preizkusili svoje kolesarske spretnosti in se zabavali v igri 'promet'. Sledilo je težko pričakovanje kolesarjev. Ob cesti smo z zastavicami in navijanjem pričakali ekipo kolesarjev, nakar je Kristijan otrokom namenili nekajminutno druženje s sladkim presenečenjem in skupinskim fotografiranjem. 

Kot druga poznana športnica se nam je v vrtcu pridružila tekačica Petra Tratnik, ki je otroke najprej seznanila s tekom, kakšno opremo potrebuje, kako potekajo treningi in velika tekmovanja. Otroci so bili navdušeni nad vsemi medaljami in pokali, ki jih je dosegla na domačih pa tudi tujih tleh. Po uvodnem delu srečanja je sledilo še najboljše. Otroci so s Petro odšli na stadion pred OŠ Šturje, kjer so nas pričakali še nekateri učenci prve triade osnovne šole. Po posameznih skupinah so otroci odtekli en krog s Petro, ki jim je ob koncu tekmovanja podelila medalje in se jim zahvalila za prijetno športno dopoldne. 

Poleg teh dveh športnikov smo se ob deseti obletnici delovanja ženskega nogometa na Ajdovskem povezali še z nogometnim trenerjem. Luka Kompara je za otroke pripravil zelo igriv in sproščen način usvajanja spretnosti z žogo. Celotno srečanje in gibalne aktivnosti je otrokom predstavil skozi domišljijski svet, igre Ledenega kraljestva ter tako pri otrocih spodbujal in razvijal vsegibalne sposobnosti. Tako otroci, strokovni delavci pa tudi trener smo bili nad uspelo nogometno delavnico navdušeni, kar nas je spodbudilo k razmišljanju o še kakšnem srečanju v prihodnje.

Ob koncu projekta lahko rečemo, da smo z raznolikimi dejavnostmi, povezanimi tako s športom kot turističnimi značilnostmi, otrokom obogatili njihov svet spoznanj in izkušenj. Vsa doživetja so izrazili tudi v umetniškem jeziku in nastala so različna likovna dela, ki smo jih v povezavi s fotozgodbo razstavili v Hiši mladih. Razstava bo na ogled do 10. februarja 2023. Lepo vabljeni!

KM

Oglejte si tudi