Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

Namesto v šolske klopi v Capo di Ponte

Od 16. do 20. marca smo dijaki 2. letnika Škofijske gimnazije Vipava šolske klopi zamenjali za spoznavanje kulture naših sosedov na izmenjavi z italijansko šolo v mestu Capo di Ponte. Dijaki obeh šol smo se prek skypa spoznali že nekaj dni pred našim prihodom v Italijo.
V sredo dopoldne smo se odpeljali proti dolini Val Camonica v vzhodni Lombardiji. Pot je bila dolga, vendar zanimiva, saj smo se peljali skozi lepo alpsko pokrajino. Ko smo prispeli v Capo di Ponte, so nas Italijani toplo sprejeli, nas nastanili na svojih domovih in nas pogostili z najboljšo pico.

Od četrtka do nedelje so nam naši gostitelji dodobra prestavili kraje, v katerih živijo, mi pa njim naše. Z vlakom smo obiskali večje mesto Brescia, kjer smo si ogledali srednjeveški grad s podzemnimi hodniki in zapori v stolpih ter obiskali muzej orožja in ostanke rimskega foruma v središču mesta.

Zgodovinsko zelo zanimiv je tudi kraj, ki nas je gostil. V soboto smo se zjutraj sprehodili do arheološkega parka z več tisoč let starimi petroglifi, ki so imeli velik verski pomen različnim starim kulturam, ter si ogledali cerkev v romanskem stilu, Pieve di San Siro, kjer so včasih krščevali.

Dnevi pri naših novih prijateljih so res hitro minili in hitro je prišla nedelja, ko smo se po sveti maši s solzami v očeh poslovili in odšli proti Sloveniji. S sabo smo odpeljali mnogo novega znanja, predvsem pa spomine na gostoljubje naših novih prijateljev, skupno peko jabolčnih zavitkov in tiramsuja ter poslovilno druženje z glasbo in s športnimi igrami.

Zala Červ in Andrej Kodrič

Oglejte si tudi