Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
17°C
2°C
Oceni objavo

Dogajanje na ŠGV – nekaj isker in iskric …

Na Škofijski gimnaziji Vipava se od začetka leta veliko dogaja. Vedno je težko vso to živo, navdihujočo, mladostno energijo ujeti v enako žive in navdihujoče besede. Pa tudi škoda se zdi, ujeti trenutke v povzetke. A na koncu vendarle storimo to, da vsaj kakšno iskro in iskrico delimo tudi z drugimi, ki jih niso mogli doživeti z nami.
PROJEKT POT MIRU V BOVCU

Dijaki Škofijske gimnazije Vipava so od 19.  9. do 23. 9. 2016 sodelovali pri mednarodnem projektu Pot Miru v Bovcu, skupaj z dijaki hrvaške katoliške gimnazije iz Požege  in nemške protestantske gimnazije iz Obersulma. Projekt je bil obarvan z zgodovinskimi temami, vezanimi na Posočje v času 1. svetovne vojne in soške fronte. Obiskali so kobariški muzej in Ravelnik, muzej na prostem, kjer jih je v čas prve svetovne vojne pristno popeljal v avstro-ogrskega vojaka oblečen domačin. Športno in geografsko udejstvovanje so organizatorji združili na raftingu po Soči in pohodu po kobariškem delu Poti miru. Dijaki pa so se v okviru simulacije evropskega parlamenta preizkusili tudi v igri vlog, ko so kot predstavniki različnih držav EU razpravljali o trenutnem migracijskem dogajanju v EU. Izkazali so se kot dobri poznavalci migracijske politike, ki so svoja prepričanja razumno argumentirali, pa tudi kot izjemni govorniki (v angleškem jeziku) in zagovorniki temeljnih človekovih pravic. Ni kaj, na mladih svet stoji!

SLOVO OD MATURANTOV 2016

V četrtek, 29. 9. 2016, smo se na Škofijski gimnaziji Vipava poslovili od še ene generacije maturantov, ki je sooblikovala 25-letno delovanje šole. S kratkim kulturnim programom smo že tradicionalno obeležili prehod zdaj še dijakov ŠGV med študente in bruce, kot je v nagovoru povedal ravnatelj, g. Vladimir Anžel. Letošnjo maturo je opravljalo 63 dijakov, uspešnih je bilo 62, kar 16 je bilo odličnih.  Pohvalimo se lahko z enim zlatim maturantom (Tjaš Božič), posebno priznanje šole pa je prejelo tudi sedem odličnih dijakov z doseženimi 29 in 28 točkami (Nastja Bizjak, Hana Hrobat, Sara Mesesnel, Matic Fučka, Maks Klinec, Neža Medvešček, Matija Šuligoj).

Vsaka generacija šolo zaznamuje na svojstven način, letošnja je bila gotovo med živahnejšimi, pa tudi ustvarjalnejšimi. Dijaki so sodelovali pri mnogih projektih in se udeleževali različnih tekmovanj, pri katerih so bili tudi zelo uspešni. Ne morem se dotakniti vseh, zato naj izpostavim le najizjemnejše. Martin Praček je postal državni prvak iz zgodovine. Sara Maraž, Tjaš Božič in Miha Torkar so z raziskovalno nalogo iz matematike ORIGAMIKA: Matematično raziskovanje enakostraničnega trikotnika s prepogibanjem papirja na državnem tekmovanju osvojili prvo mesto in zlato priznanje. Na državnem tekmovanju iz geografije so bila dosežena tri zlata priznanja (Neža Faganelj, Matija Šuligoj, Martin Praček), prav tako je Matic Fučka dosegel zlato priznanje na državnem tekmovanju iz logike, Karin Kobal pa zlato priznanje na državnem tekmovanju iz poznavanja sladkorne bolezni. Dijaki so bili uspešni tudi na športnem področju, sodelovali so na Evrošoli v Strasbourgu in zagotovo ne gre spregledati njihovega večletnega požrtvovalnega prostovoljskega dela v Zavodu Cirius, Pristanu in akciji Popoldan na Cesti.

Maturantje 2016 odhajajo v svet po več kot uspešno zaključeni srednji šoli. Vendar pa ti uspehi niso vse, kar nesejo s sabo. Veliko vrednost imajo gotovo spomini, ki so jih nabrali v štirih letih druženja s sovrstniki v okviru šolskih dejavnosti, pa tudi izkušnje sobivanja in sodelovanja v skupnosti. Odhajajoča generacija se je zavedala, da na mladih svet stoji in njihova mladostna neugnanost je bila prijeten izziv – znala je jasno izraziti svoje želje in zaposleni smo se trudili prisluhniti. In to je na koncu največ, kar šteje. Da si slišan in da znaš prisluhniti.

DIJAKI ŠGV USPEŠNI V ATLETIKI

Konec septembra je na stadionu v Novi Gorici potekalo področno ekipno atletsko prvenstvo za srednje šole. Fantovska ekipa Škofijske gimnazije Vipava je zasedla drugo mesto, dekleta pa  so zmagala z odličnim rezultatom, ki jih je uvrstil na državno prvenstvo. V začetku oktobra so tako tekmovale v najboljši slovenski konkurenci v Ljubljani  in se uvrstila na 11. mesto, takoj za gimnazijami s športnimi oddelki in bogato klubsko tradicijo v atletiki.

STRASBOURG 2016

V zadnjih petih letih se je že četrtemu oddelku Škofijske gimnazije Vipava uspelo uvrstiti na Evrošolo v Strassbourg. Letošnji 4. a (pod mentorstvom prof. Nataše Sever in prof. Jerneja Vidmarja) se je 29. septembra najbolje odrezal na regijskem tekmovanju in se  13. oktobra  udeležil evropskega srečanja. Na tem srečanju so sodelovali mladi iz 22 evropskih držav. Razpravljali so o šestih temah: bodočnost Evropske unije, zaposlovanje mladih, migracije in integracija, pomoč EU državam v razvoju, varovanje okolja in obnovljivi energije, varnost ter človekove pravice. Dijaki so si tako pridobili avtentično izkušnjo aktivnega državljana EU.

SPOMINI NA NACIZEM

V četrtek, 13. oktobra 2016 je bila v Ljubljani v nekdanjih zaporniških celicah na Beethovnovi 3 otvoritev razstave Spomini na nacizem, ki so jo skupaj pripravili dijaki Škofijske gimnazije Vipava in dijaki Geschwister Scholl Schule Leutkrich. Razstava je nastala v okviru mednarodnega projekta Europeans for peace. Vsebinsko so projekt predstavile dijakinje Teja Kocman, Katja Adamič in Mirjam Smrdelj, vse dijakinje 3. letnika ŠGV, in profesorica sociologije ter koordinatorka projektov na ŠGV, ga. Martina Podbersič Smrdel. Priložnostno prireditev je povezoval dr. Renato Podbersič iz Študijskega centra za narodno spravo (SCNS), veliko število obiskovalcev otvoritve pa sta pozdravila tudi dr. Andreja Valič Zver, direktorica SCNS in mag. Alojz Grahor, pomočnik ravnatelja na ŠGV. Osrednji govornik je bil g. Peter Lange, kulturni ataše Veleposlaništva Zvezne republike Nemčije, ki se je v imenu nemške države dijakom zahvalil za prizadevnost. Odmeven dogodek!

 

Zbrala in uredila Irena K. Vodopivec

Oglejte si tudi