Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
17°C
2°C
Oceni objavo

Pomladno 'kipenje' šturskih gurmanov

Tudi letošnjo pomlad je šturska osnovna šola v znamenju kulinaričnih aktivnosti. Najprej je skupina Šturskih gurmank v sestavi Kaja Krečič, Mila Škrlj, Zala Prah kuhala pred kamerami in snemalno ekipo. Mlade kuharice so bile glavne akterke pri snemanju promocijskega filma, ki bo po Sloveniji spremljal predstavitve sveže izdane knjige Slovenske pripojedke.

Knjiga Slovenske pripojedke temelji na spajanju slovenskih narodnih pravljic z opisi tradicionalnih receptov in jedi, ki igrajo v teh pravljicah pomembno vlogo. Kot primer – v pravljici O petelinu in zmaju se iz jajca izvali zmaj. Avtorji knjige pa pravljici dodali še tradicionalne recepte, kjer iz jajc nastanejo okusne jedi.

Recepte za v knjigi opisane jedi so zbrali in jih preizkusili v praksi slovenski osnovnošolci v okviru projekta 'Kuhna pa to'. Mi, Šturci, smo za namene promocijskega filmčka pripravili značilno vipavsko zeliščno frtaljo.

Poleg snemanja promocijskega filma pa smo se posvetili tudi drugim pedagoškim dejavnostim, povezanih s kuhanjem. Pomemben aspekt kulinaričnih dejavnosti na šoli je tudi promocija zdravega načina prehranjevanja. In to ne le v okviru delovne skupine otrok, naš namen je, da to širimo med ostale vrstnike, preko njih pa tudi na družine. Da to lahko naredimo, moramo najprej prepričati vrstnike v odličnost pripravljene hrane. S tem namenom smo Gurmani v letošnjem šolskem letu nekajkrat odprli vrata gospodinjske učilnice za svoje sošolce. Predstavili smo se z degustacijskimi kosili, kjer so sovrstniki pokušali zdrave jedi, ki so jih za njih pripravili sošolci. Velikokrat so to jedi, ki niso priljubljene pri mlajši generaciji  – šjelnovka (zelenjavna juha, ki temelji na zeleni), fižolov toč (fižolova omaka), dušeno zelje, polenta, jota in še marsikaj. A glede na prazne krožnike vedno znova dokazujemo, da je domača, lokalna hrana, predstavljena na ustrezen način, lahko tudi pri otrocih pozitivno sprejeta. Če otroci hrano sami pripravijo, jo tudi radi poskusijo in pojejo, posledično do nje pridobijo določeno spoštovanje. In tako jo lahko tudi samozavestno širijo naprej v svoje družine in med svoje znance.

Kot zaključek projekta 'Otroci otrokom pripravimo zdravo tradicionalno kosilo' smo se odpravili v Supernovo v Novo Gorico, kjer je ekipa v sestavi Filip Curk, Nadina Fejzovska, Neja Žen in Živa Štinjek kuhala pred naključnimi obiskovalci trgovskega centra. Tu smo se Gurmani predstavili s skoraj pozabljenim načinom priprave domače pašte v obliki polžkov. Gre za testenine, ki jih kuhar pripravi tako, da posebno, z maslom obogateno testo, posvaljka preko narebrane deščice, pri čemer nastane lepo oblikovan testen polžek. Recept za pripravo polžkov smo pridobili od starejše gospodinje iz Podrage, ki tako oblikovano pašto redno vključuje v svoj jedilnik. Testenine smo postregli s pestom iz čemaža, ki v pomladanskem času poskrbi za divji okus jedi in hkrati pripomore k krepitvi imunskega sistema. Naključni obiskovalci so bili s postreženo jedjo zelo zadovoljni.

Da pa bo zaključek kulinaričnega šolskega leta dobil piko na i, v okviru dogodkov Tedna vseživljenjskega učenja pripravljamo še kulinarični večer, kjer bomo predstavili delček našega kuharskega znanja skupini zdravstvenih delavcev iz Zdravstvenega doma Ajdovščina.

Ekipa Šturskih gurmanov z mentorico Petro Ušaj

Oglejte si tudi