Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
22°C
9°C
Oceni objavo

Dvojno zlato priznanje za šturski turistični podmladek

Učenci OŠ Šturje Ajdovščina že vrsto let uspešno sodelujejo na državnem festivalu Turizmu pomaga lastna glava, ki ga organizira Turistična zveza Slovenije. Festival je namenjen učencem osnovnih šol, ki prek raziskovalnega dela in oblikovanja domiselnih turističnih proizvodov spoznavajo svoj kraj in vanj vabijo turiste. Letošnji, že 37. festival, se odvija pod sloganom Športna doživetja bogatijo mladinski turizem. Učenci so se zato usmerili v oblikovanje novih turističnih proizvodov, povezanih s športom.

Učenci sodelujočih šol so morali izdelati izviren turistični program ter ga marca in aprila predstaviti strokovni žiriji in ostalim obiskovalcem na turističnih tržnicah v večjih Mercator centrih po Sloveniji. Skupina sedmih učencev OŠ Šturje Ajdovščina je pod vodstvom mentorja Martina Štinjeka pripravila turistični program z naslovom Zašportaj z nami – Ajdovci. Z njim želi v Ajdovščino privabiti športne navdušence različnih starosti, še zlasti pa mlade. Zanje je pripravila zamisel o Ajdovskih igrah, ki bi jih prvič izvedli 5. maja 2023, na praznik občine Ajdovščina. Ob tem avtorji ne skrivajo želje, da bi igre postale tradicionalne in bi jih prirejali vsako leto. Turistični nadobudneži so Ajdovske igre sestavili iz petih iger, ki simbolizirajo 5. maj (torej 5. dan in 5. mesec). Na igrah si želijo gostiti več ekip, sestavljenih iz 6 udeležencev (5 aktivnih tekmovalcev in 1 rezerva). Ekipe bi se med seboj pomerile na čas. Tekmovale bi v poligonu na igrišču pred OŠ Šturje Ajdovščina, plavanju v športnem centru Police, teku po Naravoslovni učni poti ob Hublju (vse do izvira Hublja, kjer bi se tekmovalci podkrepili s tradicionalnim kosilom), kolesarjenju med slikovitimi vipavskim vinogradi mimo vasi Slap in Vipave vse do Gradišča nad Vipavo, kjer bi se preizkusili še v športnem plezanju na umetni plezalni steni. Najboljša ekipa bi na koncu prejela unikaten pokal, najboljši tekmovalci pa posebne medalje. Igre naj bi spremljalo tudi veliko smeha in zabave.

Člani turističnega krožka OŠ Šturje Ajdovščina so na turistični tržnici svoj najnovejši produkt promovirali kot enodnevno športno doživetje. Zaradi izvirnosti, otroške razigranost in domišljije so na štursko stojnico pritegnili mnogo mimoidočih. Ti so lahko uživali v zamislih, povezanih s programom in pristnim nastopom otrok, ki ga je krasilo zavidljivo poznavanje turističnih potencialov zgornje Vipavske doline in pristno ajdovsko narečje.

S svojimi idejami so učenci prepričali tudi strokovno žirijo. Za izdelano turistično nalogo in njeno predstavitev na turistični tržnici v Supernovi Mercator Postojna so namreč prejeli kar dve zlati priznanji Turistične zveze Slovenije (poleg zlata za najboljši turistični izdelek - glede na seštevek točk za turistični program in stojnico, so si prislužili še posebno zlato priznanje za najboljšo turistično tržnico in nastop). S tem so se uvrstili tudi na zaključno tržnico, ki bo potekala maja v Medvodah.

Martin Štinjek, mentor

Oglejte si tudi