Učenci so se najprej seznanili s pojmom bonton ter se pogovorili o pomenu lepega obnašanja. Nato so se učili osnovnih pravil pri mizi, kot so uporaba noža in vilic, postrežba hrane ter kulturno uživanje kruha.
Kot pravi Dušica Kunaver, je kruh domačnost, je dom, toplina, sreča, mir, blaginja. Če kruha ni – je to revščina, lakota, gorje. V duši vsakega človeka ima kruh neko posebno mesto. Le malokdo ne začuti veselja ob pogledu na svež, topel hlebec kruha in le malokdo ne začuti vsaj tihe krivde, če zavrže kos kruha.
Poudarek je bil tudi na lepem pozdravu in prijazni besedi. Bontončki vedno lepo pozdravljajo. Pozdravijo, ko prihajajo, ko odhajajo in ko nekoga srečajo. Nasmejani pozdravijo glasno in jasno. Bonton je krmilo k lepim in prijetnim medsebojnim odnosom, ki pomaga ohranjati pravo pozornost in ravnovesje v sobivanju.
Bonton je več kot le skupek pravil. Tri čudežne besede bontona so: hvala, prosim, oprosti.
Hvala – beseda mala
Ida Semenič
Hvala,
beseda
mala,
a velika,
da gore premika,
ruši bregove,
zida mostove,
sesuva nadutost,
rojeva hvaležnost,
klesti prevzetnost,
gradi prijaznost.
Premalokrat izrečena,
premnogokrat pozabljena,
namerno zamolčana,
preprosta, velika beseda mala-
hvala.
Jelka Sorta, mentorica



