Logo MojaObčina.si
JUTRI
22°C
8°C
PON.
27°C
7°C
Oceni objavo

9. festival Brati gore

Festival 'Brati gore' je pobuda, katere namen je poudariti raznolikost alpske kulture, jezika, običajev in doživetij. Festival poteka v dneh okrog 11. decembra, ko praznujemo Mednarodni dan gora.

Države v Evropi, ki si delijo Alpe, so dale pobudo za ozaveščanje naravnega ekosistema. Sodelujoči dan praznujemo z najrazličnejšimi oblikami. Na Osnovni šoli Danila Lokarja Ajdovščina že vrsto let, kar tradicionalno, sodelujemo pri izvedbi mednarodnega dneva gora. Letos so ga učenci, ki obiskujejo OPB, s svojimi učiteljicami obeležili s krajšim sprehodom na bližnji Škol.

V šolski knjižnici so si ogledali razstavljene leposlovne in poučne knjige na temo gora in prisluhnili zgodbi S kozo Kiko v gore. Po prebrani zgodbi smo se pogovarjali o pravilni opremi, ki jo potrebujemo za izlet v gore. Spregovorili smo o nesrečah, ki se dogajajo, in o reševalcih, ki rešujejo ponesrečence.

Med 11. in 13. 12. 2023 je učence od 3. do 5. razreda podaljšanega bivanja obiskala naša učiteljica Marijana Tomažič. Pokazala in predstavila jim je alpinistično opremo. S fotografijami in kratkimi filmi jim je približala alpinizem, kot ga doživlja sama.

Starejši učenci so izdelali različne plakate o gorah, medtem ko so se tretješolci preizkusili tudi na umetni plezalni steni.

Druženje smo zaključili z mislijo, da je potrebno gore ohranjati v njihovi neokrnjenosti. Z obiskom gora naredimo nekaj dobrega za svoje zdravje, ob tem ne smemo pozabiti tudi na 'zdravje' narave.

Srečno gore in vsem obiskovalcem gora!

Nataša Markič, foto Ksenja Benko in Nataša Markič

Oglejte si tudi