Logo MojaObčina.si

Ajdovščina

JUTRI
8°C
3°C
PET.
6°C
4°C
Deli

Zaključujemo akcijo zbiranja pokrovčkov za Jerneja

Oktobra lani sem v Latniku objavila prispevek z naslovom »Prostovoljstvo ne pozna meja!« S tem člankom sem hotela spodbuditi vse ljudi dobre volje, da se nam pridružijo v humanitarni akciji zbiranja pokrovčkov za invalidnega Jerneja. Zapisali smo: »Jernej je star 35 let. Živi z očetom in materjo v Šempasu. Kot mladostnik je nesrečno padel z zidu in si poškodoval glavo. Zaradi poškodbe glave je oslepel in je vezan na invalidski voziček, zato potrebuje 24-urno tujo nego in pomoč. Ker je nega invalidne osebe zelo fizično naporna, bi nujno potrebovali bolniško posteljo in prilagojeno kopalnico v pritličju stanovanjske hiše. Veseli bi tudi bili, če bi imeli asfaltiran odcep poti do stanovanjske hiše, da bi lahko Jerneja peljali z vozičkom na sprehod«. 

Kot mi je povedala Jernejeva mama, je imel objavljeni prispevek v časopisu Latnik velik odziv. Prvi so se kot donatorji oglasili iz Cestnega podjetja Nova Gorica in asfaltirali odcep poti do stanovanjske hiše. Iskrena jim hvala za razumevanje in pomoč. Poleg njih pa je v tej humanitarni akciji sodelovalo še veliko posameznikov, gostinskih lokalov in organizacij. Pridružili pa so se nam tudi  dolgoletni prijatelji iz Prostovoljnega društva krvodajalcev iz Sovodenj ob Soči. S tem društvom so bile že v sedemdesetih letih vzpostavljene prijateljske vezi z organizacijo RK v Ajdovščini. Po nekaj letih pa so se razširile še na CIRIUS v Vipavi ter Varstveno-delovni center Vipava-Ajdovščina. Tako so nam že v lanskem septembru pripeljali več kot 500 kg pokrovčkov za Jerneja. Ob tem obisku so nam obljubili, da bodo z akcijo nadaljevali. In svojo obljubo so držali ter v soboto 1. oktobra letos, ponovno pripeljali okrog 500 kg pokrovčkov. Ko smo te pokrovčke s skupnimi močmi razložili, smo si vzeli tudi nekaj časa za klepet ob kavi. Jernejeva mama in oče nista mogla skriti zadovoljstva in sta se vsem iskreno zahvalila za pomoč in povedala, da bodo pokrovčke zbirali samo še do konca letošnjega leta.  

Zato se danes tudi v svojem imenu in imenu očeta Uroša, mame Danice in Jerneja, najlepše zahvaljujem vsem, ki ste sodelovali v tej humanitarni akciji in kakorkoli pomagali družini v stiski. Posebej pa hvala našim prijateljem iz Sovodenj, čeprav vem, da ne pričakujejo posebne zahvale, ker je cilj njihovega društva pomagati bližnjemu na čim boljši način, a tudi čimbolj anonimno in skromno. Hvala predstavniku Civilne zaščite iz Sovodenj Orlandu Murencu, ki je poskrbel za prevoze pokrovčkov.

Ob zaključku akcije, moram povedati, da sem vesela, ker sem na svoji življenjski poti predani prostovoljstvu spoznala sebi sorodno dušo - Marinko Batič – Tomsic. Marinka je kot naša rojakinja, ki si je ustvarila družino v Sovodnjah, ustanovila to društvo in vzpostavila z nami prve prijateljske vezi. Žal se je v začetku lanskega oktobra nepričakovano za vedno poslovila. Pogrešam jo. Še danes mi v ušesih zvenijo besede, ki so bile izrečene ob njenem zadnjem slovesu. Navajam: »Ne sprašujemo se, zakaj si nam jo vzel. Hvaležni smo Ti, ker si nam jo dal«. Zato hvala Marinki, saj je s svojim dolgoletnim prostovoljnim delom in zgledom pritegnila v društvo odlično ekipo ljudi, ki pod vodstvom njenega sina Štefana nadaljuje s humanitarnim delom in ohranjuje dolgoletne prijateljske vezi tudi z nami.       

Vera Kodrič

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.

Klavdijo Volk 14. 10. 2016

Samo pokrovčki ne bodo rešili problemov.Jaz sem jih nabral več kot tono.Problem je v našem zdravstu .

Digitalni marketing v Slovenij