Logo MojaObčina.si

Ajdovščina

JUTRI
9°C
-2°C
TOR.
10°C
-3°C
Deli

'Starejši za starejše' v Črničah

V dvorani Doma krajanov v Črničah se je februarja odvijal prav poseben dogodek, ki je bil posvečen tudi bližajočemu se kulturnemu prazniku. V soorganizaciji Krajevne skupnosti Črniče in Društva upokojencev Ajdovščina smo se na srečanju zbrali starejši krajani iz Črnič, Raven, Gojač, Malovš in Batuj s prostovoljci v projekta 'Starejši za starejše za višjo kakovost življenja doma'. Vsega skupaj se nas je zbralo več kot sto.

Kot predsednica KS Črniče sem v pozdravnem nagovoru poudarila pomen in vlogo, ki ga imajo starejši v našem okolju. Moje misli so bile tudi vzpodbuda za vse prostovoljce, ki obiskujejo starejše na domu in so pripravljeni pomagati. S svojim nesebičnim delom marsikateremu starostniku polepšajo dan. Naši ljudje radi živijo doma, v teh naših vaseh, ki so sedaj prijaznejše do starejših kot pa nekoč. Ta navezanost na vas in na našo Vipavsko dolino pri domačinih ne usahne nikoli, tudi če jih pot zanese iz domačega okolja. Nemirna duša vleče vsakogar nazaj, v zibelko spominov iz otroštva in mladosti. To so naše vasi, naši domovi. Pozvala sem vse starejše, naj se ne zapirajo za zidove svojih domov, naj se pogosto družijo, naj bodo ponosni nase in naj jih leta ne ovirajo. Njihova modrost in izkušenost, s čemer razpolagajo, je mlajšim generacijam lahko izziv in smernica za njihovo življenjsko pot, čeprav je danes drugačno od njihovega. Zaključila sem s Prešernovimi verzi o neizmerni ljubezni do domače vasi.

Kulturni program so prisrčno izvedli učenci OŠ Dobravlje – podružnica Črniče, ki so z izvedbo igre 'Kdo je napravil Vidku srajčico' in pevskimi nastopi pokazali vso glasbeno in dramsko nadarjenost. Tudi učenca, ki se na harmoniki že dobro znajdeta, sta nam dobro voljo stopnjevala in smo zraven tudi zapeli.

Že uveljavljena Dramsko pevska skupina Zarja, ki deluje v okviru Društva upokojencev Ajdovščina, nam je zaigrala in zapela, da smo se veselo nasmejali njihovim skečem.

Društvo upokojencev v naši občini je predstavila njena predsednica Marija Marušič. Predstavila je razne oblike druženj in vse aktivnosti, ki ga društvo izvaja. Povabila nas je, naj se teh druženj in aktivnosti udeležujemo v čim večjem številu.

Pomen prostovoljskega dela 'Starejši za višjo kakovost življenja doma' nam je predstavila koordinatorka projekta Irena Vidmar. Starost preživeti doma v svojem okolju, to je želja vsakega starostnika. Prostovoljci se že 12 let vključujejo v ta republiški socialnovarstveni program. Pomagajo starejšim, ki ne zmorejo več toliko kot mi. V mestu in krajevnih skupnostih deluje 40 prostovoljcev/k. Doslej so obiskali 2206 oseb od vseh 2581 starejših občanov nad 69 let živečih v naši občini, kar je 85 %. Lani so opravili na domu 1081 obiskov starejših občanov in jim nudili različne vrste pomoči. Rezultat vseh teh obiskov kaže, da je v regiji za starostnike dobro poskrbljeno, predvsem tudi po zaslugi njihovih svojcev in le maloštevilni starostniki potrebujejo pomoč posameznih institucij. K delu tega uspeha so pripomogli prav naši prostovoljci, saj širijo krog tistih ljudi, ki dobro mislijo in ustvarjajo v okolju pozitivno klimo.

Popoldne je bil pravo doživetje za vsakogar, tudi zato, ker se je po prireditvi večer zaključil ob prijetnem klepetu in druženju s pogostitvijo, pri čemer so se trudile prostovoljke Jerica Pregelj, Zora Cipek, Vida Gerljevič, Edvina Kerkoč in Edita Pižent.

Bruna Kastelic, predsednica KŠ Črniče

 

 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!