JUTRI
25°C
9°C
SOB.
25°C
10°C
Oceni objavo

Pester april na MDPM Ajdovščina

V aprilu smo bili, na Medobčinskem društvu prijateljev mladine Ajdovščina, zelo aktivni.

3. aprila 2019 smo se predstavili v Vipavi na dogodku 'Dan brez alkohola', ki je del projekta SOPA – »Skupaj za odgovorno pitje alkohola.« Pripravili smo ustvarjalno delavnico izdelave zabavnih okvirčkov, s katero smo poskušali mimoidoče motivirati za zdrav način življenja brez alkohola. Prostovoljki Ana Lulik in Kristina Bodiroža pa sta poskrbeli za gibalne delavnice. Ana je izvajala testiranje sestave telesne mase s tehtnico Tanita, in imela vodeno vadbo, Kristina pa je udeležence dogodka razgibala z zumbo.
V projekt SOPA smo se priključili pred kratkim, verjamemo, da lahko z večjim ozaveščanjem ljudi v lokalnem okolju tudi mi pripomoremo, da se ta problematika zmanjša. Osnovni namen pristopa SOPA je zmanjšati čezmerno pitje alkohola in njegove negativne učinke na zdravje obravnavanega ter vzpostaviti odgovoren odnos do alkohola pri vključenih deležnikih. S podporo pri opuščanju tveganega in škodljivega pitja alkohola posameznika posredno prav tako zaščitimo pred potencialno izgubo zaposlitve zaradi težav, povezanih z alkoholom. Pristop temelji tudi na povezovanju med različnimi sektorji, kar bomo uresničevali na različnih srečanjih. Ta bodo potekala na lokalni, regionalni (znotraj območnih enot NIJZ) in nacionalni ravni.
Namen srečanj je izmenjava izkušenj med različnimi poklici in med izvajalci različnih ukrepov ter izmenjava aktualnih informacij na področju alkoholne problematike znotraj lokalnega, regionalnega in nacionalnega območja. Neposredni cilj tovrstnih srečanj je vzpostaviti mreže, ki bi z izmenjavo izkušenj in medsektorsko podporo nudile temeljitejši in učinkovitejši pristop k obravnavanju čezmernega pitja alkohola pri ciljni populaciji. Projekt sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

8. aprila 2019 smo v Zavodu Pristan v Vipavi otvorili razstavo likovnih del udeleženk študijskega krožka Viva kreativa. Srečanja v krožku so potekala od novembra 2018 do marca 2019 pod mentorstvom gospe Taše Turk, naše dolgoletne sodelavke, po poklicu arhitektke in slikarke, po duši ustvarjalke. 'Viva kreativa' poteka v Zavodu Pristan že od leta 2014, v letošnjem študijskem krožku so se ustvarjalke osredotočile na slikanje s tempera barvami, voščenkami, na uporabo akvarela in suhih barvic. Tematika likovnega ustvarjanja je zajemala od narave v vseh letnih časih do abstraktne slike in vzorcev. Otvoritev razstave je z igranjem na harmoniki popestril dijak Škofijske gimnazije Vipava Teo Gabršček. Razstava bo na ogled do 9. maja, lepo povabljeni. Študijski krožki so neformalna oblika izobraževanja, ki jih koordinira Andragoški center Slovenije, financira pa Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.

Sodelovali smo tudi na Dnevih ustvarjalnosti Klementina, ki je potekal v organizaciji MKC Hiša mladih. Naša prostovoljka gospa Silva Copič je za otroke pripravila ustvarjalno delavnico izdelave lutk, mladi in mladi po srcu pa so uživali ob ogledu lutkovne predstave »Salon Expon« v Hiši mladih. Lutkovna predstava je rezultat srečevanj in vaj lutkarjev v študijskem krožku 'Ko lutke oživijo', ki je potekal v šolskem letu 2016/17 pod okriljem našega društva.

Predpraznični čas pa smo izkoristili za obisk krajevne skupnosti Velike Žablje, kjer smo otroke razveselili z velikonočno ustvarjalno delavnico. Z akrilnimi barvami smo barvali jajčka iz stiroporja in jih okrasili z bleščicami in pomladnimi motivi. April pa je minil tudi v znamenju izobraževanj in usposabljanj. Naši vzgojitelji na letovanjih so se udeležili dvodnevnega seminarja v Kranjski Gori v organizaciji Zveze prijateljev mladine. Udeležili smo se tudi celodnevne delavnice s področja varstva osebnih podatkov v NVO in delavnice za prijavo evropskih projektov s področja prostovoljstva v novem programu Evropska solidarnostna enota.
V mesecu maju pripravljamo številne aktivnosti v sklopu Tedna vseživljenjskega učenja, zato vas vabimo, da spremljate našo Facebook stran in spletno stran: https://mdpm-ajdovscina.si/  
Prijetne pomladne dni vam kličemo z Medobčinskega društva prijateljev mladine Ajdovščina.

Urška Brežnjak

Oglejte si tudi