Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
18°C
8°C
Oceni objavo

Z motorji iz Žapuž v Novo Štifto

Topli dnevi in jasno nebo so privabili na plano tudi jeklene konjičke in njihove ljubitelje. Društvo DEŠK iz Žapuž že več let pripravlja zanimiva panoramska potepanja motoristov za sprostitev in veselo druženje.

Po dolgih mesecih odrekanja druženju zaradi epidemije smo se sredi junija zbrali v Žapužah pri cerkvi sv. Martina in se odpravili na pot. Blaž Brecelj, ki je bil v vlogi vodnika, je skupino dvajsetih motoristov popeljal preko Razdrtega proti Cerknici in do končne točke v Novi Štifti pri Sodražici. Kraj z romarsko cerkvijo je znan po žegnanju številnih motoristov, tudi preko 10.000 jih je že bilo, je povedal prijazni frančiškan, ki je ta dan sprejel že tretjo skupino najavljenih romarjev.

Po kratkem počitku v senci starega kozolca in ob vonju cvetočega bezga ter okrepčilu smo se postavili v vrsto za odhod proti domu. Takrat je stopil z motorja naš spremljevalni župnik Zoran Zornik in nam podelil blagoslov za srečno vožnjo.

Povratek je bil speljan preko slikovitega Bloškega jezera mimo Kalc in skozi Hrušico nazaj v Žapuže. Pred koncem ture smo lahko opazovali nepričakovani dež, ki pa je zmočil samo cestišče in je do našega prihoda že pojenjal.

Za dvesto kilometrsko progo ni bil dovolj le bencin za motorje, ampak tudi motoristi so si zaslužili okusen pasulj. Ob zaključku nas je sprejel žepuski 'župan' Zvonko Vidmar in predsednica društva Mimica Šeme, ki je za ohladitev postregla s hladno pijačo.

Aleš Brecelj

Oglejte si tudi