Logo MojaObčina.si
DANES
27°C
6°C
JUTRI
28°C
9°C
Oceni objavo

Pohod 'od Martina do Martina'

V preteklem letu je bila označena in uradno odprta še zadnja etapa 'Martinove poti' po Sloveniji. V Žapužah pri cerkvi sv. Martina je bilo postavljeno, poleg velikega panoja, tudi obeležje – Martinova stopinja na cerkvi. Na 57. točki slovenskega dela poti je bila nameščena tudi vpisna skrinjica z žigom.

Letos, po enem letu od odprtja, se je pojavila ideja, da bi organizirali pohod od naše cerkve, do cerkve sv. Martina na Brjah. Ideja je padla na plodna tla in na prvo junijsko nedeljo smo se odpravili na pot. Vreme se je, kot se spodobi za društvo DEŠK, ki je pohod organiziralo, začelo s ploho že na začetku. Nekaj časa smo vedrili pod nastreškom pri Peterlinovih, nato smo pa nadaljevali pot do Brji brez padavin. Med potjo smo imeli dva kratka postanka, tako da smo po dobrih treh urah prispeli pred cerkev sv. Martina nad Brjami. Soseda domačinka nam je prijazno odprla cerkev ter povedala nekaj o zgodovini cerkve. Tudi ta točka je obeležena z žigom, ki ga je možno dobiti v gostišču v Braniku.

Dva člana društva DEŠK, Sanja in Janko Žorž imata v strnjenem delu zaselka Sveti Martin lepo urejeno staro hišo, ki jim služi kot počitniška hišica. Prijazno sta nas povabila v notranjost, ker je prav takrat pričelo zopet deževati in vsem petnajstim pohodnikom ponudila razkužilo ter prigrizek s pijačo. Mala kuhinja je bila polna zadovoljnih pohodnikov, ki so se po prenehanju dežja vrnili nazaj v Žapuže. Nekateri so še del poti prehodili, drugi smo imeli prevoz.

Na odhodu smo razmišljali o ponovitvi v naslednjem letu in o tem, da bi ga vključili v program društva kot tradicionalni pohod.

Aleš Brecelj

Oglejte si tudi