Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
5°C
JUTRI
16°C
0°C
Oceni objavo

Odkritje spominskega obeležja na Colu

Na Colu sta Društvo veteranov Sever Severne Primorske in Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Ajdovščina in Vipava odkrili spominsko obeležje, posvečeno skupni akciji pripadnikov teritorialne obrambe (TO), ki je sledila eksploziji vojaškega skladišča v Črnem Vrhu nad Idrijo med osamosvojitveno vojno.
Ob 2.35 na ndan 1. julija 1991 je eksplozija uničila vojaško skladišče v Črnem Vrhu na Idrijo. Eksplozija je povzročila veliko materialno škodo tudi na stanovanjskih objektih. Po eksploziji so iz Črnega Vrha odšli neznano kam vojaki JLA, ki so varovali skladišče. V iskanje vojakov so se vključili miličniki iz Idrije in Ajdovščine ter  posebna enota milice (PEM). Ob 9. uri sta oddelek PEM in 2. vod diverzantskega odreda postavila zasedo na Colu in tam prijeli vojake  jugoslovanske vojske, ki so pobegnili s kraja eksplozije. V naslednjih dneh  je bilo zaradi suma, da je na begu še večje število vojakov jugoslovanske vojske, opravljenih še več iskanj na širšem območju. 

Navzoče na slovesnosti je najprej nagovoril Angel Vidmar, takratni komandir Policijske postaje Ajdovščina, predsednik Društva veteranov Sever Severne Primorske in podpredsednik Združenja Sever. Slavnostni govor je pripadel Alojzu Kovšci, predsedniku Državnega sveta Republike Slovenije, ki je orisal dogajanja v takratnem obdobju. Skupaj z Brankom Strletom, takratnim poveljnikom PEM ter Zmagom Stegovcem, ki je sodeloval v enoti TO, so odkrili spominsko obeležje, delo Primoža Breclja.

Domači moški zbor Razpotje je pod vodstvom Martine Peljhan zapel šopek domoljubnih pesmi, dogodek pa je z izbranimi besedami povezovala Alenka N. Bizjak, prizorišče so popestrili še praporščaki.

Vid Šibelja, foto Nevenka Vidmar

Oglejte si tudi