Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
18°C
8°C
Oceni objavo

Mednarodno srečanje zdravljenih alkoholikov

Društvo za psihosocialno pomoč Pluton iz Ajdovščina je 17. junija 2017 v Tihi dolini na Predmeji organiziralo mednarodno srečanje zdravljenih alkoholikov. Srečanja so se udeležili klubi in društva ter strokovnjaki s področja alkoholizma iz Hrvaške, Italije in Slovenije, s skoraj 400 udeleženci.
Celodnevno srečanje je obsegalo športno rekreativne dejavnosti, kulturni program in druženje. Kulturni program je zaokrožil nastop znanega glasbenika Giannija Rijavca in nastop domače plesne skupine Zlate Dame, ki nikogar ni pustil ravnodušnega. Po kosilu smo nadaljevali s športno rekreativnimi dejavnostmi, kjer so udeleženci lahko izbirali med različnimi aktivnostmi: športno tekmovanje, voden pohod po Predmeji, predstavitev in uporaba zdravilnih zelišč ter sv. maša. Druženje se je zaključilo s plesom ob živi glasbi.

Osnovna nit srečanja je bilo sporočilo: »Naša napaka v preteklosti - opozorilo in pomoč za prihodnost!«

Gostujoči strokovnjaki so poudarili, da se alkoholizem in smrtnost zaradi alkoholizma žal povečujeta tako pri nas kot tudi v drugih državah. Zelo pomemben dejavnik za razvoj alkoholizma je okolje, ki pije. Raba alkohola je odvisna od tega, kakšno funkcijo mu družba pripisuje, od vrednot te družbe in kako ta družba definira rabo in škodljivo rabo.

Pripadnost določeni družbi pomeni, da se prevzame tudi njihov odnos do alkohola. Dodatni dejavniki tveganja so težave v odnosih, brezposelnost in drugo. Iz ritualnega pitja ob praznovanjih se lahko hitro razvije pitje iz potrebe, za zmanjšanje tesnobe ali zaradi povečanja užitkov.

Zasvojenost se razvije postopoma, s privajanjem na snov. Ko je zasvojenost vzpostavljena, deluje kot relativna nuja in človeku jemlje svobodo doživljanja in ravnanja.

Pri stalnem čezmernem uživanju alkohola se telo navadi, da lahko funkcionira samo v njegovi prisotnosti. Če preneha piti, se pojavijo abstinenčne težave (tresenje, potenje, slabost ...).

Dilema: trezen ali pod vplivom alkohola se lahko razreši le na dva načina: kot izziv za povečanje pitja in stopnjevanje problemov ali kot priznanje nemoči, da je pred alkoholom nemočen in prošnja za resnično pomoč.

V skupini zdravljenih alkoholikov se človek nauči prevzemati odgovornost za svoje vedenje. Spoznava, da so ljudje okrog njega drugačni, vendar enako kot on polni dobrih in slabih lastnosti. Postaja samozavestnejši, znebi se občutka, da je marginalec in začne graditi najpomembnejši odnos v življenju - ljubezen do sebe in drugih. Kdor spoštuje samega sebe, se ne bo uničeval z alkoholom.

Druženje in odnosi z ljudmi, ki so imeli enake težave in so jih uspeli premagati, lahko pomagajo človeku najti moč za okrevanje in za vključitev v vsakdanje življenje. Naš program temelji na skupinski terapiji, ki omogoča, da s pomočjo drugih človek prepoznava sebe, svoje mišljenje, doživljanje in ravnanje in postopoma poskuša svoje življenje spremeniti v bolj kvalitetno. Teme naših srečanj so odnosi in življenje.

Poleg skupinske oblike terapije zdravljenih alkoholikov ponujamo tudi individualno psihoterapijo, ki je najučinkovitejša oblika osebnostne rasti, za odkrivanje lastnih potencialov ter lajšanje stisk.

Pozivamo vse posameznike, ki imajo težave, da ne čakajo in oklevajo, ampak nas poiščejo.

Miranda Krašna, univ.dipl.soc.del., spec.psih., Društvo Pluton

Oglejte si tudi