Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
5°C
Oceni objavo

Krajši pohod: Skrilje–Kamnje–Vrtovin

Vodja krajših pohodov Društva Most Vesna Bratina je za prvi aprilski pohod izbrala kar torek takoj po praznikih, »da se po vseh zaužitih velikonočnih dobrotah odpravimo na krajši pohod in tako še pridobimo na kondiciji za sobotni daljši pohod,« kot je zapisala v vabilu. Začetek pohoda je oklicala kar v domači vasi, Skriljah. Sredi vasi stoji legendarna in neverjetno razvejana murva, ki bi danes nahranila veliko sviloprejk, če bi jih še gojili kot nekoč. Je pa bila murva mogočna že pred pol stoletja, saj je v krošnji gostila godce, ki so igrali za ples na brjarju pod drevesom.

Nedaleč stran se začne pohodna pot Skrlanka, ki se vzpenja po pobočju navzgor, a jo je kolona skoraj štiridesetih pohodnikov po četrt ure hoje zapustila in zavila levo proti Kamnjam. Uživali so v pogledih na cvetoče češnje in ugotavljali, da bomo z oljčnim oljem kmalu samooskrbni, toliko novih nasadov je zasajenih.

Za večino je pravo presenečenje predstavljala soteska potoka Malenšček z verjetno najvišjim slapom v občini. Pot se je nadaljevala do zaselkov Vrtovina, s pogledom na terasasto krajino s številnimi suhozidi.

Mimo kamenjske cerkve se je četica vrnila v Skrilje in si ogledala še notranjost cerkve sv. Marjete in se seznanila s pestro zgodovino. Na parkirišču so naprave pokazale 8 prehojenih kilometrov.

Foto I. Slejko

Oglejte si tudi