Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
18°C
8°C
Oceni objavo

Društvo za pomoč osebam z motnjami v duševnem razvoju

Društvo Sožitje Ajdovščina - Vipava, ki je svojo pot začelo leta 1983, je namenjeno osebam z motnjami v duševnem in telesnem razvoju ter njihovim staršem in skrbnikom. Je invalidsko, humanitarno, nevladno, nestrankarsko, prostovoljno in nepridobitno združenje, ki deluje na ajdovskem in vipavskem območju.

Članom po svojih močeh ustrezno pomaga in pripomore, da imajo lahko kljub temu smiselno in drugače bogato življenje. OMDR in njihovim družinam pomagajo tudi sorodniki, prijatelji, strokovnjaki iz različnih področij, prostovoljci, društva, ljudje iz obeh in bližnjih občin, ki s svojo srčnostjo, toplino, prijateljsko spoštljivostjo pomagajo in osveščajo širšo javnost. V februarju smo s pomočjo Občine Ajdovščina in Zavoda za zaposlovanje zaposlili delavko, ki nam pomaga, da lahko naše društvo še uspešneje deluje. Dandanes so osebe z MDR vedno bolj prisotne v družbi in s svojo ustvarjalnostjo in toplino prinašajo v življenje nove izzive. Glede na potrebe, želje, danosti, zmogljivosti oseb  v društvu  organiziramo strokovna predavanja za starše in OMDR, ustvarjalne delavnice, športne dejavnosti, vključujemo pa se tudi v programe, ki jih organizira Zveza Sožitje. V našem društvu deluje tudi skupina za samopomoč, v kateri starši v okviru različnih tem izmenjujejo svoje izkušnje in si med seboj pomagajo. Delamo na večji samostojnosti OMDR, spodbujamo njihovo integriteto in dejavno vključevanje vsakega posameznika.

Z letošnjim letom smo začeli tudi z novim programom poklicnih delavnic. Naša dolgoročna vizija je tudi ustanovitev socialnega podjetja. V okviru društva deluje tudi skupina Mavrična druščina. Člani skupine v okviru svojih zmožnosti sami načrtujejo delo in jih s pomočjo koordinatorice tudi uresničujejo. V letošnjem juliju bodo izvedli prvo letovanje v Fiesi. V ta namen bodo  pripravili vrtnarsko tržnico, kjer bodo zbirali prostovoljne prispevke.

 

Društvo Sožitje Ajdovščina - Vipava

Oglejte si tudi