JUTRI
25°C
10°C
NED.
25°C
10°C
Oceni objavo

Društvo Abstinent Vipavske doline v dolini Raše

Druga skupina Društva Abstinent Vipavske doline si je 17. marca za pohod izbrala dolino Raše s pritokom Kranjšček. Dolina Raša leži med centralno kraško planoto in hribovitim grebenom Vrhe, po dolini nosi ime tudi raški prelom, ki sega iz Furlanije, skozi to dolino, preko Vremščice, bistriške doline do Velebita, potok Kranjšček pa je desni pritok in nekoč naravna meja med deželo Kranjsko in Goriško. Do začetka 20. stoletja je tu delovalo preko 20 mlinov, ki pa jih je izrinila sodobnejša tehnika (zadnji je deloval do konca šestdesetih let prejšnjega stoletja).

Nekoliko manjša skupina kot ponavadi se je odpravila od mosta pri vasi Mahniči po dolini navzgor ob njivah, posejanih z žiti, in tistih čakajočih sv. Jožefa s semenskim krompirjem. Pri Gorupih smo zavili ob strugi Kranjščka navzgor in občudovali njegove brzice in slapiče, izdolbena korita ter seveda ruševine mlinov. Ogledali smo si ostanke vodnih kanalov, po katerih je voda tekla na mlinska kolesa in zbirne bazene (domačini so jim rekli zápor), kjer se je ob majhnih pretokih zbirala voda ponoči, da so zjutraj lahko mleli. Vzpon ob strugi navzgor smo zaključili pri moškem vernu (vern je domač izraz za tolmun), to je moško kopališče.

Povratek navzdol je bil lažji in smo si malo privoščili eden drugega, da smo se tudi nasmejali. Ob povratku k avtomobilom smo ugotovili, da smo lačni in si privoščili malico iz nahrbtnikov, potem pa zastavili pot vsak proti svojemu domu.

D. Turk

Oglejte si tudi