Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
7°C
JUTRI
15°C
6°C
Oceni objavo

DPS Zarja DU Ajdovščina v Budimpešti 2023

Festivalska hiša Si.in, v  sodelovanju z Veleposlaništvom Republike Slovenije v Budimpešti in Slovenskim društvom v Budimpešti, je uspešno izpeljala štiri festivalske dneve.  500 Slovenk in Slovencev, 25 slovenskih kulturnih društev je potovalo v Budimpešto in se uspešno predstavilo. Madžarska je ena najstarejših držav v Evropi, saj je bila ustanovljena že leta 896. Je srednjeevropska celinska država, ki meji na Slovaško, Ukrajino, Romunijo, Srbijo, Avstrijo, Hrvaško in Slovenijo. Država ima skoraj 10 milijonov prebivalcev, uradni jezik pa je madžarščina. Glavno in največje mesto države je Budimpešta, druga večja urbana območja so Debrecen, Szeged, Miskolc, Pécs in Győr. Madžarska je nam bližnja dežela z bogato tradicijo in očarljivo prestolnico, madžarskimi kavboji in cigansko glasbo, znamenitimi konji in plešočim čardašem, pekočo hrano in sladko palinko. Panonske ravnice, odprti ljudje, tradicionalna madžarska kulinarika, dovršen preplet slovenske in madžarske kulture, prekrasno mesto mostov, luči, svobode in ljubezni ... Srce Evrope, mogočna Donava! Hvaležni in ponosni, da imamo možnost biti del teh velikih slovenskih kulturnih dogodkov v tujini.

Ajdovščina, na prvi pogled mirno podeželsko mesto, varno prislonjeno ob pobočje Gore in udobno zleknjeno v rodovitni, mediteransko blagi dolini. A le na prvi pogled … Ajdovščina je namreč prevzela karakter hudourniške reke Hubelj, ob kateri je nastala in postala dinamično in impulzivno mesto, polno ustvarjalnega življenja. In prav takšna je tudi tamkajšnja Dramsko pevska skupina ZARJA, ki je v svojih 17 letih nanizala bogato in pestro zgodbo. V zgodbi se je zvrstilo preko 400 nastopov, ki so jih povezali in obogatili njihova življenja. Pojejo slovenske ljudske, domoljubne, sakralne pesmi. Ker so tudi dramska skupina, napišejo in odigrajo kratke šaljive igrice, aktualne za priliko za katero nastopajo.

Prejeli so veliko pohval in priznanj, plaketo Pokrajinske zveze društev upokojencev severne Primorske, v letu 2022 pa tudi priznanje Zveze kulturnih društev Ajdovščina »za izjemne dosežke na področju pisane besede, petja in ohranjanje medgeneracijskega sodelovanja«.

DPS Zarja je potovanje kar se da najbolje izkoristila. Budimpešto so si ogledali z vodiči in tudi samostojno, ko je čas dopuščal. Zvrstilo se je pet koncertov, dva na prijetni madžarski Čardi, v cerkvi sv. Ane in dva na križarjenju z ladjo po Donavi. Na lepi modri Donavi se je Zarja predstavila z venčkom starih slovenskih pesmic in bila nagrajena z aplavzom in navdušenjem poslušalcev.

Spletle so se nepozabne vezi in hvaležnost, da so bili del tega prekrasnega projekta. Velika zahvala gre organizatorjem, ki so vložili ogromno truda v ta prelep dogodek in ga uspešno izpeljali.

Nasvidenje v novi pevski turneji.

N.V., DU Ajdovščina

Oglejte si tudi