Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
5°C
JUTRI
16°C
0°C
Oceni objavo

Doživete žive jaslice v Postojnski jami

Korona, korona! Vse leto 2021 nas je slišno in neslišno spremljala. Vsak pogovor se je začel in končal na to temo. Pa ne samo to, pridružila se je še delta in proti koncu leta omikron. Bomo lahko izpeljali planirane prireditve, srečanja, obiske, delovne sestanke? Vse se je odvijalo v okviru trenutnih razmer, navodil in odlokov.

Že leta 2020 smo v Društvu upokojencev Ajdovščina načrtovali ogled živih jaslic v Postojnski jami, da doživimo pravljično božično jamo. Takrat zaradi korona ukrepov to ni bilo mogoče, ker je bil ogled jame odpovedan, zato smo poskusili ponovno. V sredo, 29. decembra smo se z avtobusom odpeljali proti Postojni. Veselo, polno dobre volje in pričakovanja je bilo vzdušje že na avtobusu, kjer sta nas pozdravila predsednik društva Milan Marc in prevoznik Stojan.

Prvi postanek je bil na parkirišču Predjamskega gradu. V spremstvu vodnika smo si nato ogledali  grad. Uvršča se med deset najbolj fascinantnih gradov. Njegova starost je čez 800 let, zgrajen je globoko v skali z neštetimi rovi in hodniki, po katerih je Erazem Predjamski hodil na roparske pohode. 

Po ogledu smo se zapeljali do parkirišča pred vhodom v Postojnsko jamo in se po pregledu PCT pogojev vsedli na vlakec in se popeljali po 3,5 km dolgi poti globoko ... v čarobno osvetljeno jamo, okrašeno z 2.100 barvnimi lučkami in 16 svetopisemskimi in glasbenimi prizori stotih nastopajočih mladih, predvsem lokalnih igralcev.

Seveda nas je čakala še 1,5 km dolga peš pot, tako da smo si vse čudovite barvne efekte, petje in uprizarjanje svetopisemskih prizorov lahko ogledali od blizu.

Nastopile so tri znane pevke in sicer Maja Keuc, Severa Gjurin in Urška Kastelic. Maja Keuc, vrhunska pevka s čarobnim glasom je za konec poti ustvarila s pesmijo Aleluja božično čarobnost, s svojo milino, lepoto in preprostostjo je bila kot angel z zlatimi peruti poslanka novorojenega deteca.

Ali nas bolijo noge po dolgi poti? Pozabili smo nanje, polni doživetih trenutkov, barvno osvetljenih kapnikov smo se vračali z vlakcem iz jame.

Popoldan smo zaključili z zgodnjo večerjo, tako da smo še strnili vtise in se nato odpeljali  proti domu. Da, zadovoljni vsi, ki smo se odločili za ta božično novoletni izlet. Prekrasen je bil!

Upamo, da se bodo razmere s korono umirile in bomo lahko uživali na izletih in druženju sproščeno brez mask in strahu pred okužbo.

Rožica Kovač, DU Ajdovščina

 

Oglejte si tudi