Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

70 let Ribiške družine Ajdovščina

Ribiška družina Ajdovščina letos praznuje 70. obletnico. Osrednje praznovanje je potekalo v soboto, 2. junija, s pestrim celodnevnim dogajanjem, ki se je zaključilo s slovesno večerno proslavo. Ob tej priložnosti je župan Tadej Beočanin Ribiški družini Ajdovščina izročil Jubilejno priznanje župana Občine Ajdovščina.
Ajdovske ribičke in ribiči so okroglo obletnico v velikem slogu obeležili v soboto, 2. junija, v in pred Dvorano prve slovenske vlade. Začelo se je že zjutraj, z ribiško tržnico, na kateri so imeli obiskovalci možnost nakupa ribiške opreme. V okviru praznovanja je potekalo tudi tekmovanje v ribolovu in lovu s fotografijo največje in najlepše ujete ribe dneva. Že dopoldan so bile podeljene nagrade 31. prvenstva Slovenije za najboljšo umetno muho in nagrade 20. državnega prvenstva v vezenju umetnih muh – muhe so bile ob tej priložnosti tudi razstavljene. Celodnevni dogodek se je zaključil z večerno osrednjo slovesnostjo, kjer so bila v ospredju predvsem voščila. Prvi nagovor je pripadel gostitelju, predsedniku Ribiške družine Ajdovščina, Davidu Marcu, ki je poudaril osnovno poslanstvo družine – poribljavanje Vipave s soško postrvjo in drugimi avtohtonimi vrstami ter ohranjanje čistih voda. Ponosen je tudi na delo z mladimi: »Imamo 29 mladincev, kar nas uvršča na drugo mesto po mladih na članstvo med vsemi ribiškimi družinami v Sloveniji.« Kot je kasneje v svojem nagovoru poudaril predsednik Ribiške zveze Slovenije dr. Miroslav Žaberl, je prav pomanjkanje mladih članov največja težava slovenskih ribiških družin, saj je povprečna starost slovenskega ribiča 52 let. V okviru slavnostne seje je Zavod za ribištvo predstavil evropski projekt za ohranitev in ponovno naselitev primorske podusti.

Ribičem je ob častitljivem jubileju čestital tudi župan Tadej Beočanin: »70 let v delovanju nekega društva je zagotovo dolga doba in v tem času se je zgodilo veliko sprememb, tudi radikalnih – od statusnih do vsebinskih. Današnji jubilej pa dokazuje, da je ribiška družina zmogla in znala preseči vse težave, kar kaže na vitalnost, organizacijsko trdnost in trdoživost številnih generacij ribičev.« Vesel je mladih v društvu, ki bodo na podlagi izkušenj starejših članov poskrbeli, da se bo plemenito delo nadaljevalo. Ribištvo pa je za našo občino zanimivo tudi s turističnega vidika, saj so prav zaradi dobrega dela domače ribiške družine naši vodotoki privlačni za turiste, to pa je odlična dodatna turistična ponudba. Za predano delo, prizadevnost, predvsem pa za skrb za reko Vipavo, njene pritoke in živelj v njih je župan ob tej priložnosti Ribiški družini Ajdovščina izročil Jubilejno priznanje župana občine Ajdovščina.

Oglejte si tudi