Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

3. december - mednarodni dan invalidov

Prvič je bilo razglašeno praznovanje leta 1992 z resolucijo Generalne skupščine Združenih narodov. Obeleževanje je namenjeno temu, da smo del družbe tudi invalidi, ki se še vedno pogosto soočamo z diskriminacijo, socialno izključenostjo in različnimi ovirami, ki nam otežujejo enakopravno sodelovanje na različnih področjih življenja. Istočasno pa je to dan, ko se lahko zavemo, koliko koristi lahko doprinese invalidna oseba družbi.

Slovenski invalidi se povezujemo v invalidska društva, ki niso le prostor izmenjave izkušenj, pač pa z aktivnim delovanjem številnih programov in dejavnosti pomembno prispevamo k izboljšanju položaja invalidov. Dejstva, da invalidi predstavljamo cca 15 % svetovne populacije, ne more in ne sme biti spregledan podatek.

Letošnje praznovanje je potekalo pod geslom: 'Transformativne rešitve za vključujoč razvoj: vloga inovacij pri spodbujanju dostopnega in pravičnega sveta.'

Naše društvo je v počastitev dnevu invalidov organiziralo srečanje v obliki piknika, ki je potekal v dvorani KS Dobravlje. Vonj domačega kruha, pečenega v krušni peči, rezina vipavskega pršuta, pica, pravkar narejena izpod rok mojstra peka Kravosa, vse to in še kaj bi se našlo na bogati praznični mizi. Da je bilo praznovanje še slajše, so poskrbele naše članice, ki so spekle štrudelj. Pod budnim očesom in okušanjem strokovne komisije smo izbrali najboljšega med njimi. Ta laskavi naslov si je prislužila Marija Čufer, drugo mesto je osvojila Danica Mrevlje, tretje pa Irena Bat. V duhu 'pomembno je sodelovati', so vse članice prejele spominsko plaketo in simbolno darilce. Ob zvokih znanih melodij smo zaplesali in se poveselili, kot se spodobi za praznične dni in hitro se je večer prevesil v noč.

Takšna srečanja s sebi enakimi in prijetnimi ljudmi so zelo pomembna socialna podpora pri vključevanju v vsakdanjik, saj te napolnijo z energijo in vzpodbudijo, da si še boljši, ter dajo zavest, da se vse da, le če je volja.

Hvala vsem, ki nam zaupate, v nas verjamete in nas podpirate pri našem delu, s tem pa omogočate taka druženja.

Vsem članom Društva invalidov Ajdovščina – Vipava, vašim najbližjim in vsem občanom voščimo miren Božič, srečno in zdravja polno leto 2023!

Manica Jerkič, predsednica DI z ekipo

Oglejte si tudi