Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
22°C
9°C
Oceni objavo

Želijo si več šole za življenje

Na Otroškem parlamentu so sodelovali predstavniki vseh petih osnovnih šol iz občine Ajdovščina ter predstavniki šole in CIRIUS-a iz Vipave. Uvodoma sta mlade pozdravila župan Občine Ajdovščina Tadej Beočanin in podžupanja Občine Vipava Sonja Lukin. Oba sta mladim zaželela konstruktivnih razprav in dobrih zaključkov.

Letošnji medobčinski otroški parlament je potekal na temo Šolstvo in šolski sistem.  V veliki sejni sobi Občine Ajdovščina ga je organiziralo Medobčinsko društvo prijateljev mladine Ajdovščina, predsedovanje pa je letos pripadlo Osnovni šoli Danila Lokarja Ajdovščina. Po predstavitvi dela v posameznih šolah so mladi razpravljali o našem šolskem sistemu. V šoli bi si želeli več prakse in šole za življenje, čim bolj raznolike metode dela ter manj teorije. Menijo, da je v primerjavi z ostalimi šolskimi sistemi, ki so jih spoznali, naše šolstvo kar dobro, bi si pa želeli več izbirnosti kar se predmetov tiče. Določili so tudi predstavnico, ki bo mlade iz ajdovske in vipavske občine zastopala na nacionalnem parlamentu 8. aprila v Ljubljani, to bo Neja Polanc iz Osnovne šole Danila Lokarja Ajdovščina.

Pred zaključkom zasedanja sta sledili še dve predstavitvi. Jerneja Bone iz novogoriške enote Zavoda za šolstvo je predstavljala učenje učenja, predstavila je tehnike, učne strategije, načine razmišljanja in motivacije. Lučila Hvala iz Zavoda za zaposlovanje OE Nova Gorica pa je govorila o karieri, o spletanju kariere, ki se začne že v odboju osnovnega šolanja, o pomenu sposobnosti, o vrednotah, delovnih stilih in interesih.

Oglejte si tudi