Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
5°C
NED.
16°C
0°C
Oceni objavo

Večer s popotnico in pisateljico Jasno Tuta

V Lavričevi knjižnici Ajdovščina smo gostili popotnico in pisateljico Jasno Tuta.
Jasna Tuta je svojo mladost preživela na morju in več kot deset let poučevala jadranje v domačem klubu. Njeno prejšnje življenje je bilo podobno našemu: služba, stanovanje, vožnja z avtomobilom in plačevanje položnic. Nekega dne je ugotovila, da ni srečna. Kupila si je enosmerno vozovnico za Avstralijo in tam spoznala Ricka in način življenja, za katerega sploh ni vedela, da obstaja. Pred desetimi leti je namreč njen stalni naslov bivanja postal jadrnica.

2. aprila 2014 sta z Rickom dvignila sidro njune jadrnice Calypso v mehiškem mestu La Paz ter se podala v Tihi ocean. Cilj njune plovbe je bil tropski otoček Hiva Oa v Francoski Polineziji. 32 dni nista videla kopnega. Njun vsakdan ni bilo podoben našim romantičnim predstavam sončenja v bikinkah in pitja koktajlov na premcu jadrnice. Njun dan je bil sestavljen iz dela, spanja in prehranjevanja. Vsakih šest ur sta se izmenjevala na straži, medtem je drugi spal. Jasna nam v svoji prvi knjigi 'Moj svet sredi oceana'  med 3.000 milj dolgo plovbo zaupa svoje želje in strahove. Zaveda se, da je jadrnica le drobna pikica sredi vsemogočnega oceana.

Po končani čezoceanski plovbi sta Jasna in Rick kar tri leta jadrala med otoki Francoske Polinezije. O tem govori Jasnina druga knjiga 'Vse barve Polinezije'. Knjiga je prežeta z barvami in vonji eksotičnih cvetov, z melodijami južnih morij in nasmehi tamkajšnjih ljudi.

Jasna pravi, da si lahko vsakdo privošči takšno življenje, imeti mora "le" pogum. Jasna ga ima med vsemi konzervami, škatlami, vrečkami in jadri dobršno mero vedno s seboj.

Oglejte si tudi