Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
4°C
SOB.
18°C
8°C
Oceni objavo

Šmarenski griči privabljajo

Že osmo leto smo v Turističnem društvu Vinoreja Šmarje z ogromno prostovoljnega dela in dobre volje izpeljali tradicionalno prireditev Med šmarenskimi griči, ki ji vsako leto dodamo kako novo vsebino. Letošnje dogajanje smo razdelili na tri sklope in vsakemu namenili svoj dan in prizorišče.
Začeli smo z vinskim večerom na domačiji našega rojaka Matije Vertovca v zaselku Jakulini. Kjer je svojo mladost preživel eden najpomembnejših domačih strokovnih piscev s področja vinogradništva 19. stoletja, smo pripravili krajšo slovesnost z razglasitvijo najboljših domačih vin. Strokovno komisijo pod vodstvom Tamare Rusjan z novogoriškega KGZ je med belimi najbolj prepričal zelen l. 2016 Tomaža Poljšaka, med rdečimi barbera l. 2016 Valterja Furlana in cabernet sauvignon Branka Furlana l. 2015, za najboljšega vinorednika pa je bil glede na najboljšo splošno oceno vin že petič izbran vinar Bojan Furlan iz Zavina. Dogajanje se je nadaljevalo v več stoletij stari Vertovčevi kleti, kjer je bilo še dolgo v noč mogoče okušati najboljše, kar ponujajo okoliški vinorodni griči.

Soboto smo zapolnili s kulturo. Keramične delavnice Gregorja Mavra v stari baltski obvara tehniki dež ni nič kaj okrnil, saj smo jo pripravili pod nadstreškom pred vaškim župniščem, nekdanja podružnična OŠ Šmarje pa je zvečer tudi uradno zaživela z novimi vsebinami. Prijateljsko Društvo za odkrivanje in varovanje naravnih in kulturnih vrednot Matija Vertovec je namreč v okviru projekta Moja pobuda tam odprlo Vertovčevo sobo, namenjeno tako društvenim aktivnostim kot tudi razstavam. Vertovčeva soba je drugi izpeljan projekt participativnega proračuna, zanjo je občina namenila 10 tisoč evrov, nekaj pa je primaknilo še društvo, ki je prvi lasten prostor dobilo s pomočjo zavzetosti predsednika Marjana Lozeja, ki je bdel nad naložbo. V novo življenje so jo pospremili s fotografsko razstavo Polone Ipavec, posvečeno moči zemlje, v šoli pa smo na ogled postavili tudi dela, nastala na delavnicah Turističnega društva Vinoreja Šmarje. Namesto dosedanjih ekstemporov smo namreč v Šmarjah pripravili fotografsko in keramično delavnico, ki smo ju združili v Umetniško ustvarjanje med griči. Kulturno dediščino sta preko fotografskega objektiva že teden dni pred osrednjo prireditvijo udeleženkam približala mentorja in fotografa Andrej Perko in Andrej (Andrea) Furlan ter tudi pripravila razstavo nastalih del. Obenem smo predstavili fotografsko knjigo Andreja Perka o njegovem ustvarjalnem ciklusu na dosedanjih ekstemporih med šmarenskimi griči, ki jo je izdal v samozaložbi. Predsednik TD Vinoreja Šmarje Darko Poljšak pa je ob tem napovedal zasaditev avtohtone vipavske plante na turistično-informativni točki, ki jo društvo ureja. Člani društva so namreč že vse pripravili za zasaditev 12-ih vipavskih sort: guštane, malvazije, rebule, vitovske grganje, vrtovke, glere, pergulina, zelena, pinele, pikolita, peteršiljaste žlahtnine, rdeče pokalice in refoška, v prihodnje pa jim želimo dodati še poljšakico, klarnico, kraljevino in merlot. Tudi ta projekt bo omogočila občina Ajdovščina, zato smo bili še posebej veseli, da se je župan Tadej Beočanin udeležil sobotnega odprtja Vertovčeve sobe.

Po kisli soboti se je nebo v nedeljo razjasnilo nad karavano pohodnikov na čelu z osličkom Sivkom. Tradicionalno jih je popeljal Čez Školj in Tibot s številnimi zanimivimi postanki ter s seboj tovoril pijačo. »Še posebej smo veseli, da opažamo med našimi pohodniki vse več mladih družin z otroki in tistih, ki naše kraje na tovrsten način spoznavajo prvič,« je ob pohodu povedal Poljšak, medtem ko je bilo vse pripravljeno za kmečke igre med ekipami iz Gaberij, Podnanosa, Planine in Šmarij. Letos smo jih nekoliko spremenili, še vedno pa slonijo na vinogradniško-sadjarski tradiciji vipavskih gričev. Pršut za najboljše je prvič ostal doma, člani pa smo bili ob koncu dneva zadovoljni, da smo strnili vrste in uspešno izpeljali še eno prireditev, tudi s pomočjo TD Vrtovče in PGD Šmarje.

MPČ

Oglejte si tudi