Oba dneva bodo pod arkadami dvorca na Vipavski tržnici navduševali z oljčnim oljem, sirom, pecivom, mesnimi izdelki in drugimi domačimi dobrotami.
Nedelja pa bo posebej zanimiva tudi zaradi predstavitev slovenskih kulinaričnih blogerjev, ki jih vedno znova pri ustvarjanju navdihujejo lokalne sestavine, iz katerih nastajajo prav posebne kulinarične mojstrovine. Svoje predstavitve so letos združili pod naslovom Poskus – Okus.
Ponedeljkovo dogajanje pa bo v popoldanskih urah tudi nekoliko strokovno obarvano. Priznani enolog, Dušan Brejc bo pripravil kar dve predavanji oziroma delavnici. Prvo bo namenil mlajšim strokovnjakom, ki jim, kot sam pravi, želi povedati, katere lastnosti mora imeti vino, da ga je mogoče čim bolje prodati.
Drugo predavanje pa bo namenil našemu ponosu, dvema avtohtonima sortama, pineli in zelenu, o katerih je povedal: »Obe sorti sta zelo redki. Zelen nima svoje DNK, nima znanega starša. Tudi če bo kdaj prišlo do tega, da bomo raziskali njegov DNK, je vprašanje, koliko je sorta stara in ali bomo našli njegove starše. Naša naloga je, da zelen in pinelo sprejmemo kot sorti, ki sta zelo redki celo na Primorskem.« Za vse ljubitelje, seveda, velja vabilo, da mu prisluhnete na Zemonu 9. maja.
In po vseh okusnih dogodkih si boste lahko privoščili zares nekaj posebnega, vinsko kulinarično razvajanje pod taktirko Tomaža Kavčiča in ob pomoči dalmatinskih kulinaričnih mojstrov iz restavracije Adriatic Grašo iz Splita.
Pester in posebej okusen festival se obeta tudi letos. Organizator festivala Okusi Vipavske je Razvojna agencija Rod Ajdovščina, ki dogodek vsako leto pripravi v sodelovanju z vinarji in gostinci. Tudi letos pa so poskrbeli, da boste imeli kar najbolj udobne dni. Svoj avtomobil boste lahko pustili na prostoru ob vojašnici v Vipavi, od koder vas bodo peljali na Zemono in, ko boste želeli, tudi nazaj.
Celoten program si lahko ogledate na www.okusi-vipavske.si.
Doživite svoje okuse pomladi, okuse Vipavske in pridite na festival, ki ga navdihuje najboljše, kar je med nami. Dobrodošli!