Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
18°C
8°C
Oceni objavo

Med Šmarenskimi griči letos še bolj pestro

Konec maja vas tudi letos pričakujemo v Šmarjah na Vipavskem, kjer člani turističnih društev Vinoreja Šmarje in Vrtovče pripravljamo tridnevno dogajanje. Pravljični, sedmi izvedbi praznika Med šmarenskimi griči dodajamo petkov enološki dogodek, v soboto bomo odprli umetniško razstavo, v nedeljo pa se tradicionalno z osličkom Sivkom podali na pohod Čez Školj in Tibot ter se pomerili v popoldanskih kmečkih igrah. Vabljeni Med šmarenske griče od petka, 20., do nedelje, 22. maja 2016.

Šmarenski griči so za marsikoga še neodkriti del Vipavske doline, ki se varno skriva v zavetju pred najmočnejšo burjo in se obenem sonči obrnjen proti Krasu. Najlepše ga boste spoznali v dneh, ko domačini združimo moči in pripravimo tradicionalno prireditev Med šmarenskimi griči.

Letošnja se bo začela na petek, 20. maja, ob 20. uri na domačiji Matije Vertovca v zaselku Jakulini, kjer bomo v hramu enega najpomembnejših piscev s področja vinogradništva in vinarstva razglasili najboljša domača vina ter doživeli večer v družbi svetovno znanega vinskega gosta in uživali v vinskih degustacijah.

Naslednji dan, sobota, 21. maja, bo umetniško obarvana. Sredi aprila smo namreč pripravili tradicionalno umetniško druženje 6. Ekstempore med šmarenskimi griči in sodelujoči fotografi Primož Brecelj, Andrej Furlan, Polona Ipavec, Andrej Perko, Martin Prosen in Matjaž Slejko ter slikarka Julijana Božič bodo šmarenske gase tradicionalno odeli v svoje barve. Letošnje ustvarjanje je bilo namenjeno okruškom časa, nastala dela pa si boste lahko ogledali ob odprtju razstave na Mežnarjevi domačiji ob 19. uri. Še pred tem, ob 16. uri v Šmarjah pri cerkvi pripravljamo keramično ustvarjalnico s staro baltsko tehniko obvara pod vodstvom Gregorja Mavra in Jadranke Ferjančič iz Mavrične hiše. Nastala dela bodo na ogled tudi na razstavi, ki ji bo sledilo prijetno druženje sredi vaških gas.

V nedeljo, 22. maja, se bo ob 9. uri zjutraj pri turistično-informativni točki v Šmarjah začel tradicionalni pohod Čez Školj in Tibot. Tudi letos se bomo na pot odpravili z osličkom Sivkom, ki bo v lesenih sodčkih za obiskovalce tovoril domače vino in domač bezgovec. Skupaj se bomo najprej spustili k potoku Rakelč in tamkajšnjim vodnim tolmunom ter se čez lesen mostiček odpravili proti zaselku Hrastje, kjer bo na kmetiji Simončič sledilo jutranje okrepčilo s sladkimi dobrotami izpod rok domačih gospodinj. Posebnost Simončičeve kmetije je vodnjak iz leta 1800 z lastnim izvirom, iz katerega vam bomo po starem 'skakali' vodo. Sledil bo obisk zaselka Jakulini z rojstno hišo in več stoletij staro impozantno kletjo strokovnega pisca in duhovnika Matije Vertovca (1784 - 1851). Naslednji postanek bo zaselek Potok z okušanjem domačega kruha iz krušne peči, nato pa sledi vzpon na Tibot, kjer bo ob 10.30 maša na prostem na ostalinah cerkve sv. Teobalda. Od tam se bomo mimo Lisjakov spustili do Vrtovč, kjer vas bodo pričakale članice TD Vrtovče s slanimi dobrotami. Ljubitelji prelepih razgledov ne smejo zamuditi še zadnjega vzpona na 418-metrski Školj, kjer bodo lahko ob lepem vremenu uzrli tako Triglav kot morje. Sledil bo zgolj še spust v Šmarje, najprej v spomeniško zaščiten del vasi, kjer bo ob cerkvi še vedno na ogled umetniška razstava ekstempora, nato pa do gasilskega doma, kjer bo poskrbljeno za veselo razpoloženje s hrano in pijačo ter kmečko tržnico. Startnina znaša tri evre za odrasle.

Ob 14. uri bodo za smeh poskrbele 4. kmečke igre, na katerih se bodo v zabavnih kmečkih opravilih pomerile skupine iz sosednjih vasi. Skratka, pester kolaž dogodkov, s katerimi bomo pričarali prijetno pomladno vzdušje.

Dogajanje bo potekalo v vsakem vremenu, v primeru dežja bomo premaknili zgolj kmečke igre. Več si lahko preberete na naši spletni strani http://vinoreja-smarje.nvoplanota.si ali na facebook strani TD Vinoreja Šmarje.

Vabljeni Med šmarenske griče!

MP

Oglejte si tudi