Logo MojaObčina.si

Ajdovščina

DANES
8°C
6°C
JUTRI
5°C
1°C
10247

Kamen s soncem obsijan na Križni Gori

Veteranske in domoljubne organizacije Občin Ajdovščina in Vipava (ZZB za vrednote NOB, DV SEVER Severne Primorske, OZVVS, TIGR ) so 30. septembra organizirale slovesnost ob pomniku primorski himni Vstajanje primorske na Križni Gori nad Ajdovščino.

Pesem, ki požene kri in te navda s ponosom, da jo zapoje vsak zaveden Primorec, Slovenec, kjerkoli je zapeta in dvigne navzoče, da spoštljivo prisluhnejo.

S kulturnim programom so slovesnost popestrili člani moškega pevskega zbora iz Šempetra pri Gorici, pod vodstvom Mirana Rustje, prisotne je pozdravil predsednik OZZB Ajdovščina - Vipava Božo Novak. Slavnostni govornik je bil Franc Černigoj, ki je bil tudi eden izmed pobudnikov za postavitev spominskega obeležja nastanku te pesmi. V svojem govoru  se je tudi vprašal, kako je mogoče, da tak pomnik, namenjen nastanku pesmi, ki je nastala med drugo svetovno vojno, ljudi moti in razdvaja. Neznanec je namreč letos poškodoval obeležje v tistem delu, kjer je bila v kamen vklesana peterokraka zvezda.

Partizan Lev Svetek – Zorin je pesem napisal, ko se je z vrha Križne Gore zazrl v dolino. Pogled mu je plaval tja do morja in v srcu je nastala pesem ponižanim in trpečim  ljudem Primorske. Še isti večer jo je prebral navzočim v topli križnogorski domačiji. Po vojski jo je uglasbil Rado Simoniti. Prvič pa je bila uradno zapeta 8. 9. 1968 v Novi Gorici ob 25. obletnici primorske vstaje.

Slovesnost je povezovala Anja Brus. Za okrepčilo pohodnikov in udeležencev slovesnosti pa je poskrbel Bogdan Slokar.  

Angel Vidmar, foto Nevenka Vidmar

 

 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!
Digitalni marketing v Slovenij