Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

Na 17. festivalu za tretje življenjsko obdobje v Ljubljani

Vsako leto festival (F3ŽO ) odpre vrata medgeneracijskemu sožitju, ustvarjalnosti in izmenjavi idej. Časovno in vsebinsko se festival navezuje na 1. oktober, ki je mednarodni dan starejših. Festival je edinstvena prireditev za starejšo populacijo v Sloveniji in največja v Evropi. Vsakdo lahko najde zase zanimive vsebine in možnost, da se tudi sam predstavi in svetuje k boljšemu življenju starejših. Izmenjava idej, povezovanje, solidarnost med generacijami pripomore k aktivnemu staranju in kakovosti življenja.
Člani Društva upokojencev Ajdovščina so vse tri dni aktivno sodelovali na festivalu in tako dodali kamenček v mozaiku kvaliteti tretjega življenjskega obdobja.

Prvi dan so na Večeru pesmi in plesa 2017 nastopali DPS ZARJA z učenci OŠ Šturje. Pod vodstvom mentoric Jožice Mozetič in Polone Juretič so pripravili predstavo z igro, pesmijo in plesom z naslovom 'Pri bistrem potoku'. Predstava je bila sprejeta na predhodnem razpisu in odlično zastopala DU in OŠ Šturje. Isti dan je bila tudi otvoritev fotografske razstave z naslovom 'Prijateljstvo'. Na natečaju je bila sprejeta in razstavljena fotografija Ivana Skvarča iz DU Ajdovščina.

Osrednjega kulturnega dogodka na letni ravni na področju ljubiteljske zborovske dejavnosti so se udeležile pevke ZEPZ Večernica pod vodstvom zborovodja Mirana Rustje. Zastopale so severnoprimorsko pokrajino, kjer so bile predhodno izbrane na tekmovanju upokojenskih zborov.

Zadnji dan so v Cankarjevem domu blesteli člani Malega Holivuda. Skupino sestavljajo člani Društva upokojencev Ajdovščina, ŠENT-a, učenke OŠ Ajdovščina in Ljudska univerza, ki koordinira in vodi projekt. Na natečaju medgeneracijskega sodelovanja je igra 'Pujsa imamo za soseda' dosegla tretje mesto in se z njo predstavila v Cankarjevem domu. Igra, ki govori o sprejemanju drugačnosti in sožitju, je prepričala komisijo in dobila priznanje. Skupina se je udeležila tudi okrogle mize in predstavila projekt.

Festivala so se udeležile tudi prostovoljke društva upokojencev, saj so ene najboljših v Sloveniji, na področju projekta 'Starejši za starejše', katerega nosilec je od leta 2014 Zveza društev upokojencev Slovenije. Evropski parlament je podelil projektu nagrado Državljan Evrope 2017, ki jo prejme le peščica posameznikov in skupin.

Na predlog Iva Vajgla in Igorja Šoltesa je Evropski parlament prepoznal pomen prostovoljske in medsebojne pomoči in nagrado utemeljil takole:

„Evropski parlament ugotavlja, da program predstavlja izjemen primer dobre prakse na področju prostovoljstva, ki omogoča bolj kakovostno in neodvisno življenje starejših. Skozi prizadevanja za boljše razumevanje in razvoj kulture sodelovanja med generacijami pa odseva pomembne evropske vrednote prostovoljstva, humanizma, solidarnosti, povezanosti, vzajemnega razumevanja in sočutja.“

Slovesna izročitev nagrade v Sloveniji je bila 30. junija v Hiši Evropske unije v Ljubljani ob prisotnosti več kot sto prostovoljcev iz vseh pokrajin, v Evropskem parlamentu pa bo oktobra v Bruslju.

Društvo upokojence Ajdovščina resnično sledi svojemu poslanstvu. To dokazuje na mnogih področjih in prizadevnostjo povezati čim več članov v tretjem življenjskem obdobju, jim pomagati in obogatiti življenje.

 Nevenka Vidmar

Oglejte si tudi