Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Daniela (Danica) Prinčič v DSO Ajdovščina praznovala 100 let

V predzadnjem majskem vikendu smo v Domu starejših občanov Ajdovščini z veseljem obeležili stoti rojstni dan gospe Daniele (Danice) Prinčič. Že dan prej se je skupaj s sostanovalci pri sv. maši zahvalila za dolgo življenje ter vse dobrote, ki jih je prejela skozi vsa leta. Na stara leta pa se zahvaljuje predvsem za zdravje in bistre misli, kot sama pravi. Na sam sobotni praznični dan je v domu praznovala skupaj s svojimi najbližjimi, tudi s številnimi vnuki in pravnuki.

Njena življenjska pot se je začela 20. maja1923 v vasici Zemono pri Vipavi. Tu je odraščala skupaj z mlajšo sestro in starši na manjši kmetiji. Sama pravi, da je bilo življenje skromno, a lepo.

Osnovno šolo je obiskovala v Vipavi, pod italijansko oblastjo. Tako je tudi šolanje potekalo v italijanskem jeziku, ki se ga je takrat odlično naučila in ga še danes zelo dobro obvlada.

Kot mlado dekle se je izučila za šiviljo, prav tako v domači Vipavi, pri takrat priznani šivilji. Njeni izdelki so bili vedno zelo natančno izdelani in dodelani s pridihom elegance.

Celo življenje se je skrbno in predano posvečala svoji družini. V zakonu z možem Antonom so se jima rodile tri hčere. Z njimi se je družina razširila na vnuke in pravnuke, ki so ji še posebej v veliko veselje. Z njimi se kljub letom zelo rada pošali in nasmeje. Oni pa ji z zanimanjem prisluhnejo, ko jim pripoveduje o svojem otroštvu ali drugih dogodkih iz preteklosti.

Skoraj do polnega stotega leta je prebivala v domačem okolju, v bloku v Ajdovščini, marca letos pa je bila sprejeta v DSO Ajdovščina.

Delavnost, skromnost in skrb za druge so bile vedno njene vrline, ki jih je ohranila še do dandanes.

Gospa Danica se je v svoj praznik vživela z mnogimi spomini na preteklost in povedala, da se življenje zelo hitro odvija in tudi 100 let hitro pride, če si le zdrav. Pravi, da je Bogu hvaležna za dočakano tako visoko starost.

DSO Ajdovščina in njeni domači

Oglejte si tudi