Vsako leto si rokodelke lokavških žena DU Ajdovščina izberemo zanimiv, poučen izlet, da izvemo kaj novega in koristnega. Letos smo se povezale z domačinko Lili Mahne.
Skupaj z lokalnim vodnikom sta nam pripravila nepozaben dan. Na Uncu nas je sprejel Marko Cvetko, biolog, poznavalec rastlinja in odličen pripovedovalec. Peljali smo se do Dolenje vasi k restavratorju in umetniškem ustvarjalcu iz lesa Ivanu Najgerju. Tam smo se srečali z Lili Mahne in se okrepčali z odlično malico.
»Ni dovolj, da dediščino samo predstavljamo, ampak jo moramo živeti. Na ta način dosežemo, da ima dediščina ne samo estetsko, ampak tudi terapevtsko vrednost. To vsebino vam lahko predstavimo tako, da en dan preživimo skupaj na Cerkniškem jezeru z domačini, ki si dovolimo, da dediščino tudi živimo. V predstavitvi bomo sodelovali Marko Cvetko in Lili Mahne, ki delujeva kot interpretatorja naravne in kulturne dediščine .Predvsem bi predstavila pobudo o vpisu zeliščarstva in znanja o rastlinskem svetu v register nesnovne dediščine.«
S temi besedami nas je Lili Mahne pozdravila in povabila na novo dogodivščino. Ogledali smo lesene izdelke, različnih oblik, iztrgane iz narave in obdelane za uporabo ali samo kot okras. Ivan Najger restavrator in umetniški oblikovalec lesa je v šali povedal, da se poskuša samooskrbno preživljati in v trgovini kupi samo mačjo hrano.
Tako smo začeli tematsko pot okrog jezera. Nad jezerom je veliko razglednih ploščadi, od katerih se razprostira pogled na večina krajih sedaj suho jezero. Iz pripovedi Marka Cvetka pa smo zvedeli nešteto podatkov in tudi davno zgodbo dveh družin, ki ima enak tragičen konec kot Romeo in Julija. Od razgledne ploščadi Kuharica, tematske poti Drvošec, do ploščadi Kleni vrh, Laze pri Gornjem jezeru, pot izvirov Cerkniškega jezera, smo slišali veliko informacij in spoznali mnogo rastlin. Veliko teh divjih rastlin je užitnih in okušali smo nove arome in okuse.
Posebna dogodivščina je bilo kosilo, ki ga je pripravila Lili Mahne. Poleg ješprenja z mesom smo si privoščili krompirjevko, regratove pite z ajdovo kašo in jurčki, koprivne kolačke, prigrizke s kalčki, pehtranove mini potičke, štrudelj z rabarbaro, kruhove ptičke in bezgov sok. Navdušenje je bilo veliko in povabili smo gospo Lili, da nam vse te dobrote pripravi na kuharski delavnici v Lokavcu.
Zaključili smo na kmetiji TDolenj v Lazah, ki prideluje domače žganje in likerje. Dan smo preživeli na res prav poseben način in odnesli same pozitivne vtise. Vsi pa smo se strinjali, da se vrnemo, ko se bo jezero napolnilo z vodo.
Nevenka Vidmar