Logo MojaObčina.si
JUTRI
22°C
8°C
PON.
27°C
7°C
Oceni objavo

Praznovanje sv. Florijana na Sveti Gori

Ponovno smo se letos (6. maja) gasilke in gasilci prostovoljnih gasilskih društev severnoprimorske regije ob praznovanju godu sv. Florijana že petnajstič zbrali na Sveti Gori. Slavje smo pričeli s sveto mašo v baziliki svetogorske Kraljice, letos še s posebnim namenom, da se zahvalimo dobremu Bogu, svetogorski Mariji in sv. Florijanu za uspešno posredovanje v lanskem katastrofalnem požaru, ki je zajel veliko področje goriškega Krasa prav tu v neposredni bližini.

Sveto mašo je tudi letos daroval koprski škof monsinjor dr. Jurij Bizjak, ob somaševanju vojaškega kurata in tudi vestnega in aktivnega gasilca Milana Preglja, gvardijana na Sveti Gori patra Bogdana Knavsa, župnika župnije Kromberk - Vogrsko Cvetka Valiča in škofovega pomočnika Blaža Kavčiča. Gasilski ešalon ob številnih praporih je v cerkev vodil namestnik poveljnik Janko Škvarč. Člani različnih društev (Ajdovščina, Col, Dornberk, Dobrovo, Godovič, Idrija, Kanal, Knežak, Kobarid, Podbrdo, Ponikve, Selo, Šempeter, Šmarje, Šmihel - Landol, Tolmin, Vipava in Vrhpolje) so pri maši sodelovali z uvodi, branjem beril in prošenj, mašo je polepšalo ubrano petje zbora župnije Podkraj.

Zbrane gasilce je najprej pozdravil gvardijan pater Bogdan Knavs in poudaril pomen in neprecenljivost nesebične pomoči, ki jo vrši gasilska služba.

Škof Bizjak se je v svojem nagovoru med drugim navezal tudi na besede iz evangelija po Janezu, v katerem Jezus učence nagovarja: »Vi ste pot, resnica in življenje.« Tako tudi gasilci iščemo poti k oz. do pomoči potrebnih, jim skušamo v različnih težavah resnično in nesebično pomagati in ob tveganju svojih rešujemo druga življenja. Zgled pa vedno lahko črpamo v svojem zavetniku sv. Florijanu.

Na koncu maše se je vsem zahvalil še predsednik severnoprimorske regije Jože Dakskobler z željo, da se prihodnje leto ponovno srečamo v še večjem številu.

Sledil je še blagoslov gasilskih vozil in po prijetnem druženju smo se vrnili na svoje domove z lepimi vtisi na tokratno praznovanje sv. Florijana.

Ivan Škvarč, foto Jože Dakskobler

Oglejte si tudi