Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
7°C
Oceni objavo

Ob dnevu civilne zaščite

Ob dnevu civilne zaščite, ki ga obeležujemo 1. marca, je župan Tadej Beočanin na sprejem povabil pripadnike civilne zaščite občine Ajdovščina. V dvorani Ljudske univerze Ajdovščina se je zbralo 60 predstavniki združenj, društev, organizacij in podjetij, ki sestavljajo sistem civilne zaščite v občini.

Mednarodni dan civilne zaščite je namenjen osveščanju, kakšno vlogo ima civilna zaščita, kako življenjsko pomembna je pri spopadanju z vsemi vrstami nesreč in kako nujna je solidarnost v takšnih primerih.

Civilna zaščita je v Sloveniji del operativnega sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami. Sestavljajo jo številne službe, nevladne organizacije in društva. Temelji torej na medsebojnem sodelovanju profesionalcev in prostovoljcev. Sistem uspešno deluje že več kot 20 let in je mednarodno priznan.

Občina Ajdovščina se pogosto sooča z naravnimi nesrečami - od požarov, do poplav, pogosti so zemeljski plazovi, stalnica je orkanska burja. Zato pripadniki CZ beležijo veliko število intervencij na terenu. »V velikem številu posredovanj intervencij ste se že prekalili, se izkazali za usklajene in učinkovite. Tudi zato so intervencije minile brez večjih poškodb, kar je še posebej dragoceno,« je dejal župan Beočanin. »Pri tako širokem spektru delovanja so potrebna zelo specifična znanja – na srečo jih skoraj v celoti zagotavljamo z lastnim kadrom,« je dodal.

Ker je delovanje CZ zelo razvejano, je potreba tudi zelo specifična oprema. Občina po svoji moči pomaga pri posodabljanju ali nabavi opreme. »Ni pa oprema vse. Daleč najpomembnejši člen tega sistema pa ste vi, ljudje, ki sočloveku pomagate v nesreči, ljudje, ki jih odlikujejo visoka morala in pozitivne človeške lastnosti kot ljubezen do bližnjega, solidarnost, požrtvovalnost in seveda prostovoljstvo.«

Ob koncu nagovora se je župan zbranim zahvalil za pripravljenost, usposobljenost in strokovnost, pa tudi pogum in odločnost: »Vem, da lahko naše občanke in občani mirno spijo, ker imajo tako predane ljudi v sistemu civilne zaščite - to je izjemna dobrina za našo skupnost!«

Gostje sprejema so si zatem ogledali izbrane fotografije zadnjih let z odmevnega preventivnega dogodka 'Igrajmo se za varnost', ki je hkrati tudi odlična vaja pripadnikov civilne zaščite. Veseli spomini so bili zanimiva iztočnica za pogovore v družabnem delu sprejema, kjer so že nastajale ideje za letošnji dogodek.

Oglejte si tudi