Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
6°C
JUTRI
16°C
4°C
Oceni objavo

Počitnice ob kopi v Dolu pri Colu

Najbolj priljubljen del šolskega leta so za vse otroke počitnice. Po dveh letih stalnih zadržkov zaradi epidemije so se letošnje počitnice začele sproščeno, kot pred leti. Otroci iz Višenj in prijatelji iz Bele ter Cola so se v toplih julijskih dneh odpravili v Dol sredi gozda med Colom in Vodicami. Ker v tem delu za hribom 'internet ne lovi', so se za prepustili življenju v naravi. Ob brunarici nonota Ivana so odrasli zakurili večjo kopo za kuhanje oglja.

Dogodek je spremljalo več kot 20 šolskih otrok, ki so odrasle opazovali in vzporedno postavili tudi sami miniaturno kopico, pod kontrolo izkušenega Maksa, ki je v kuhanju oglja poznan v slovenskem merilu. Za pravilno gorenje je potrebna stalna kontrola vsaki dve uri in sicer tudi preko noči vseh 7 dni. Pomočniki so enako počenjali in so si za nočno kontrolo postavili tri šotore. Večji so tudi prespali, medtem ko so se jim mlajši spet pridružili naslednji dan zjutraj. Strokovnjak Maks je pa občasno počival v pravi oglarski koči.

Preko dneva so se mladi igrali z raznimi športnimi igrami ter kartami. Med našim nedeljskim obiskom je bilo zelo prijetno vzdušje brez kakih povišanih tonov. Ker se med seboj dobro poznajo, se radi družijo. Pogosto se ob tej brunarici praznuje - rojstne dneve, birme ali okrogle obletnice.

Za prehrano in nočno varstvo je poskrbela Minka, ki je dobra kuharica. Res Otroci resda pozabijo na lakoto, ko so zaposleni z igro, a »prazen žakelj ne stoji pokonci.«

Kljub temu, da odprtega ognja niso smeli kuriti zaradi suše, so bili vsi precej črni od kope, kot bi delali v rudniku, vodo je bilo pa potrebno 'šparati'. Najbolj pričakovan dogodek je razkopavanje kope. Takrat je precej umazanega dela, a na dan pride oglje, ki ga potrebujejo za peko na žaru. Mala kopa je dala štiri vreče kvalitetnega oglja.

Pred odhodom so se postavili v vrsto v pozdrav in sicer po starosti. Iz obrazov je bilo videti, kako so otroci srečni, če so brezskrbni v naravi.

Aleš Brecelj

Oglejte si tudi