Logo MojaObčina.si
JUTRI
21°C
12°C
ČET.
20°C
14°C
Oceni objavo

Festival Hiše mladih 2021 krojili ukrepi (COVID 19)

Festival Hiše mladih je nastal z namenom, da ponudi prostor ustvarjalnim projektom, organizacijam in posameznikom, da predstavijo svoje delovanje. Krovni prireditelj je Mladinski kulturni center Hiša mladih Ajdovščina, v sodelovanju z drugimi organizacijami v hiši in širše. Letošnji festival je kljub večini odpadlih dogodkov ponujal žanrsko zelo pester ter aktualiziran program s sodobnimi družbenimi tematikami.

Tudi letos smo morali odpovedati vse dogodke, kjer smo predvidevali večji obisk. To sta obeleženje 10. obletnice z gosti in pa seveda težko pričakovani koncert na ajdovskem placu. Tudi lokalni ultramaratonec Andi Mamić se je strinjal, da se raje kot ponovno na zoomu vidimo v živo na kakšen lep pomladni dan (če ga seveda uspemo ustavitiJ).

Nekaj pa nam je le uspelo izpeljati, seveda pod zahtevami in pogoji, ki so za kulturne in družabne prireditve vsem že dobro znani.

Z večdnevno izmenjevalnico v naši avli smo želeli izpostaviti, kako pomembno je zavedanje, da z izmenjavo oblačil in drugih modnih dodatkov zavestno pomagamo okolju. Vsak predmet ima namreč določeno življenjsko dobo in sploh pri oblačilih je tako, da se jih večina ljudi naveliča, še preden jih 'ponosi'. Namesto, da gredo takšni predmeti v smeti, jim lahko z izmenjavo poiščemo novega lastnika in tako ne spodbujamo porabe materialov in energije za proizvodnjo novega. Ker smo opazili, da se trend prebuja tudi v naši lokalni skupnosti, z veseljem napovedujemo mesečne izmenjevalnice v avli Hiše mladih.

Zakaj je torej izmenjava ena boljših, če ne najboljša rešitev, da prideš do tega, kar potrebuješ? Pridi in nas obišči ter podaj svoje mnenje!

November je tudi mesec preventive, na kar smo želeli poudariti v sodelovanju z Zavodom Pelikan Karitas Ajdovščina in v goste povabili dr. Uroša Perka s predavanjem za starše, strokovne delavce in seveda splošno javnost. Predavanje je bilo na temo negativnih posledic uživanja marihuane. Čeprav smo se odločili, da se predavanje preseliti na splet, smo bili z udeležbo zelo zadovoljni. Predvsem vsi prisotni smo bili skupnega mnenja, da je mlade potrebno ozaveščati o negativnih posledicah uživanja marihuane, kar se vse preveč prepušča stanju splošne nekritičnosti odraslih in seveda pozitivne propagande.

Pomembno se nam je zdelo k sodelovanju na festivalu povabiti tudi mlada in uspešna dekleta iz našega letošnjega projekta 'Ne čakaj na maj – pridi zdaj'. Odzvali sta se Lea Bajc s plesno delavnico in Sara Vidmar z delavnico osnove uravnoteženega prehranjevanja. Aleša Krkoč pa je poskrbela za vizualno in grafično podobo festivala.

Odprtje razstave v galeriji Hiša mladih, z naslovom Oblika in slika, študentov fotografije in oblikovanja materialov VSŠ Sežana, smo prav tako izpeljali brez protokolarne otvoritve. Vas pa zelo lepo vabimo, da si fotografsko razstavo, pretežno črno-belih fotografij ogledate do konca meseca decembra.

Seveda ostajamo optimistični in željni druženja v živo! Zato že razmišljamo, kako nadoknaditi zamujeno in kaj za Vas pripraviti v pomladni Klementini (Festival ustvarjalnosti v mesecu marcu).

Vedno dobrodošli v naši Hiši mladih, ki nazivu navkljub poskrbi za vse generacije. Obenem izkoristimo priložnost, da Vam zaželimo zdravo in optimizma ter veselja polno prihajajoče leto.

Se vidimo v Palah!

MKC Hiša mladih Ajdovščina

Oglejte si tudi