Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
5°C
JUTRI
11°C
6°C

Osvežena podoba Martinovega hrama v Gaberjah

V Gaberjah je letos potekala sanacija Martinovega hrama, ki predstavlja center vaškega dogajanja.

Stavba nekdanje šole, ki je najdominantnejša stavba na glavnem trgu, se že dolga leta uporablja za potrebe krajevne skupnosti. Kletni del se imenuje Martinov hram in je namenjen družabnemu dogajanju, v pritličju pa so prostori za sestanke Sveta krajevne skupnosti in prostori, kjer se zbira vaška mladina, nadstropje pa se imenuje Martinova dvorana in je namenjeno prireditvam.

Že nekaj časa se je v kletnih prostorih pojavljala plesen na vkopanih zidovih kljub temu, da so se v preteklih obdobjih že izvajala manjša sanacijska dela. Tokrat je Občina Ajdovščina namenila več sredstev za odpravo težav z vlago. Izvajalec je odkopal kritične dele zidov in odkril zatekanje iz stare javne puščajoče kanalizacije. Ob popravilu kanalizacije se je tudi uredila drenaža, prenovila pa se je tudi fasada in tlakovanje pred vhodom v pritličje objekta. Barva fasade se skladno s pogoji Zavoda za varstvo kulturne dediščine navezuje na barvo nekdanje šole, ki se je starejši vaščani še spominjajo.

Stavba bo tako še naprej služila krajanom z zdravo konstrukcijo. Z osveženo zunanjo podobo pa tudi prispeva k privlačnejšemu izgledu glavnega vaškega trga.

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi