Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
18°C
8°C
Oceni objavo

Mladi Skriljani obudili društvo

Starejši občani pomnijo Skrilje kot družabno vas. Posebej so jim v spominu ostali plesi, ki so jih prirejali ob šagri, na dan svete Marjete v mesecu juliju, v nekdanji gostilni Pri studencu. Posebnost teh plesov je bila, da so muzikantom postavili oder na več kot dvesto let stari murvi, od koder so domačine in druge obiskovalce vabili, da se ob zvokih harmonike, violine, bobna, včasih tudi saksofona ali klarineta dodobra zavrtijo in za hip pozabijo na delo ter vsakdanje skrbi.

Prvo registrirano društvo, ki se je poimenovalo Društvo prijateljev mladine Skrilje, je bilo ustanovljeno leta 1998. Takrat so pod vodstvom Ane Bizjak krajani združili moči in v jedru vasi postavili spominski kamen iz skrilavca, kamna, po katerem je vas dobila ime. Na njem so vgravirane tri letnice: 1086 in 1398, ko je bila vas Skrilje omenjena v srednjeveških zgodovinskih listinah, in 1998, ko je bil spomenik postavljen. Ob tej priložnosti so Ana Bizjak, Irena Mermolja in Špela Podgornik (takrat Vidmar) izdale knjižico, v kateri so popisale zgodovino kraja ter navade in običaje prebivalcev. Knjižica je dragocen vir podatkov za vse, ki se želijo podučiti o naši vasi nekoč in danes.

Po tem dogodku se je organizirana družabnost na vasi odvijala ob kresovanju, šagri in občasno na prireditvah, ki jih je organiziral dvorec Favetti. Sedaj pa se v naši vasi obeta nova pomlad. To nakazujeta dve pomembni dejstvi. Krajani se v kratkem veselimo temeljite obnove podružnične šole ter novih prostorov krajevne skupnosti, kar bo omogočalo novo sodelovanje med generacijami. Združila pa se je tudi skupina mladih, ki želi vas povezati s kulturnimi, izobraževalnimi in družabnimi dogodki, in tako obudila že ustanovljeno društvo v mirovanju. Za svojega predsednika so izvolili Grego Kravosa, ki pravi, da ima ogromno idej, kaj vse bi se dalo na vasi obuditi, razviti, pokazati, organizirati, tržiti. Poleg predsednika so izvolili še upravni odbor, ki šteje devet članov, nadzorni odbor in častno razsodišče.

Na dan žena so v prostorih podružnične šole organizirali prvi zbor Skriljanov. Svojo zagnanost je organizatorjem večera očitno uspelo dobro prenesti na sovaščane. Na ta večer se je v društvo včlanilo kar 39 novih članov. In kako jim je to uspelo?

Na pustno nedeljo so maškare obiskale vse skriljske hiše in vaščanom izročile vabilo na dogodek. Na oglasnih deskah so nas dober teden prej na večer Skriljanov vabili lično tiskani plakati. Tisti, ki smo se vabilu odzvali, nam zagotovo ni bilo žal. Vzdušje je najprej ogrel sekstet iz Vrhnike, ki se predstavlja z imenom Odoica. Fantje so zapeli nekaj narodnih, nekaj dalmatinskih in nekaj modernih, vse skupaj pa so začinili z izvirno hudomušnostjo, ki je zbranim ves čas izvabljala sproščene nasmeške. Zatem sta nastopila znana skriljska glasbenika Bernarda in Miroslav Paškvan. Sledile so karaoke. Nastop skupine domačinov je bil zelo zabaven, presenetili pa so nas tudi otroci. Vrhunec večera je predstavljal nastop skupine Črni tulipani. Gre za pravo rock zasedbo, ki je s svojim delovanjem pričela na Osnovni šoli Dobravlje. Skupino sestavljajo: Skriljana Matej Paškvan in Maj Peter Pahor, Matevž Bone, Blaž Drofenik ter Erik Črnigoj. Fantom se pozna, da so vadili in da igrajo z velikim užitkom.

Oglejte si tudi