Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
9°C
SOB.
22°C
8°C
Oceni objavo

20. tradicionalno postavljanje mlaja v Dolgi Poljani

Vse skupaj se je začelo v prvih letih novega tisočletja. Pomembnejši dogodek, ki je predramil našo vas, je bilo slovesno praznovanje 50. letnice mašniškega posvečenja našega rojaka, patra Andreja Božiča, v začetku leta 2003. Prav v ta namen se je ob glavni cesti ob vstopu v našo vas postavilo dva manjša mlaja in slavolok. Istočasno se je v Budanjah pred cerkvijo v ta namen postavil velik mlaj. Pri postavitvi in organizaciji dogodkov smo sodelovali krajani Dolge Poljane in si pridobivali prve izkušnje s postavljanjem mlaja.

V tistem času je krajevni skupnosti predsedoval Karlo Lemut s svojo ekipo, ki so s spretnostjo in zagnanostjo omogočili, da so dela potekala nemoteno. Vse priprave od izvedbe lukenj za postavitev slavoloka ob glavni cesti naprej so pomembno vplivale na začetek postavljanja prvomajskega mlaja v naši vasi.

Takratnemu sokrajanu Otonu Vidicu se je porodila misel, da bi tudi v naši vasi postavili prvomajski mlaj. Obrnil se je na prijatelje in znance in kar je najpomembneje, na takratno mladino v Dolgi Poljani. Zagnani mladi so privolili in akcija je stekla. Na predvečer 1. maja leta 2003 smo v Dolgi Poljani prvič postavili mlaj. Vse krajane je navdajal ponos in zadovoljstvo, da smo se v vasi združili in uspeli postaviti tako velik mlaj, na markantni lokaciji pod vasjo sredi doline. Tako je postavljanje mlaja postalo vsakoletni tradicionalni dogodek. Postavljanje mlaja je projekt cele naše vasi.

Za celotno izvedbo je pomemben skoraj vsak vaščan, saj pri taki organizaciji ni pomembna samo dobra volja ampak tudi spretnosti, znanje, orodje in materiali, ki smo jih do sedaj znali izkoristiti. Danes že pokojni Slavc 'Božičov' nam je z veseljem posojal premo od voza, ki nam je omogočila transport tako dolgega tovora. Pri Bizjakovih smo dobili 'štrike' za pridrževanje mlaja pri dvigu. Če smo pri podiranju zlomili vrh mlaja, nam je vedno odprl delavnico Karlo 'Ančn', ki je vrh 'uštukal'. Pri Danilu Curku, ki je nekje najbližje lokaciji postavljanja mlaja, smo vedno dobili potrebno orodje, na katero smo pozabili. Gospa Romana Curk je večkrat poskrbela za krpanje zastav, ki nam jih burja vsako leto dodobra zdela. Seveda je v organizacijo dogodka vpletenih še veliko krajanov. Najpomembnejši člani pa so mladi iz vasi, ki že 20 let skrbijo, da vse priprave potekajo tekoče. Kot prvo se je potrebno dogovoriti za smreko in pridobiti vsa potrebna dovoljenja. Potrebno je okrasiti venec za mlaj, splesti kito in narediti rože iz krep papirja. Pripraviti je potrebno luknjo, 'kajle', organizirati prevoz in poskrbeti za hrano in pijačo, saj je to celodnevni dogodek, ki je hkrati zelo lep a tudi naporen.

Sama postavitev se je skozi dvajset letno zgodovino spreminjala. V začetku smo mlaj postavljali tik ob glavni cesti, dvig je potekal ročno s pomočjo dviga 'kasona' na tovornjaku, ki ga je upravljal Peter Curk. V prvih letih smo za mlaj uporabili borovce, ki rastejo za našo vasjo. Z leti smo mlaj prestavili nekoliko višje od glavne ceste, saj smo imeli kar nekaj slabih izkušenj, ko nam je naša burja mlaj prevrnila, celo strela nam je udarila v mlaj in še kakšen nepredvidljiv dogodek se je zgodil. Vse te izkušnje smo znali izkoristiti. Letos smo postavili smreko z Nanosa, ki jo postavimo s pomočjo dvigala ter tako poskrbimo za večjo varnost.

Veseli in ponosni smo, da obeležujemo že 20. leto postavljanja mlaja. Vsi si želimo, da se dogodek ohrani in nadaljuje v naprej, kar pa je močno odvisno od zagnanosti naslednjih generacij, ki prihajajo za nami. Do sedaj v 20 letni zgodovini so se vsako leto pridružili tudi novi mladi iz vasi, kar je omogočilo, da smo se tudi letos zbrali v tako lepem številu.

Letošnji dogodek je imel tudi kulturni program, ki sta ga vodili Zarja Bizjak in Sara Praček. Na dogodku je sodelovala tudi sekcija trobil iz Pihalnega orkestra Burja Ajdovščina. Vsem nastopajočim se iskreno zahvaljujemo.

Mladi iz Dolge Poljane

2

Oglejte si tudi