Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Zavela je Mladost na burji

Novo šolsko leto je občini Ajdovščina prineslo nov vzgojni program za otroke in mladino - Mladost na burji. Program izvaja Inštitut za mladinsko politiko v sodelovanju s šolami in drugimi sodelujočimi organizacijami. Otroci in mladi se v program pridno vključujejo, eno izmed skupin, ki se je kot prva vključila v program, je obiskal in nagovoril tudi župan Tadej Beočanin.
Mladost na burji je program, ki temelji na stopnjevalnem sistemu osvajanja značk in spodbuja k aktivnemu in prostovoljnemu udejstvovanju otrok in mladine. Otroci in mladi, vključeni v program, razvijajo občutek odgovornosti do sebe, drugih in skupnosti, spoznavajo poklice ter skrbijo za svoje zdravje, s čimer odraščajo v odgovorne, solidarne, vključujoče osebe, ki živijo v prav takem okolju. Aktivnosti se lahko izvajajo v okviru šole, pri posameznih organizacijah, institucijah in javnih zavodih, ki delujejo v občini Ajdovščina, ali pri posameznikih. Prav sodelovanje in povezovanje posameznih organizacij s šolami je eno izmed osnovnih ciljev programa.  

Otroci in mladi z vključitvijo v program osvajajo različne stopnje značk, ki nosijo ime po lokalnih značilnostih. Predšolski otroci prejmejo značko Grozdek, otroci prve triade osnovne šole osvojijo značko Hubelj, otroci druge triade značko Čaven, otroci zadnje triade pa značko Kastra. Mladi od 15. do vključno 21. leta starosti osvojijo značko Burja. Posameznik, ki osvoji vse značke, prejme priznanje Zlati stolp – najvišje priznanje programa Mladost na burji.

Učenkam in učencem 5. razreda OŠ Dobravlje, ki so se kot skupina prvi prijavili v program Mladost na burji, je župan zaželel uspešno osvajanje značke Čaven in jim razdelil indekse. Vanj bodo beležili aktivnosti z različnih področij (moje zdravje, moj poklic, moja skupnost, moj prijatelj).

Še je čas, da sprejmete izziv in se tudi sami vključite v program. Na vas čakajo značke Grozdek, Hubelj, Čaven, Kastra, Burja in na koncu najvišje priznanje programa – Zlati Stolp.

Pester nabor aktivnosti, ki so jih pripravili lokalne organizacije in javni zavodi, je objavljen na spletni strani mladostnaburji.si.

Oglejte si tudi