Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
8°C
SOB.
22°C
8°C
Oceni objavo

V meni poje ljubezen in Kronski dragulji – novi pesniški zbirki Franca Korena

V Lavričevi knjižnici smo prisluhnili predstavitvi dveh pesniških zbirk domačina, Colčana Franca Korena.
Avtor je svoje pesmi prvič obelodanil leta 2018, ko je v samozaložbi izdal pesniško zbirko z naslovom V svetlobo prebujen. 18. aprila 2023 pa je predstavil naslednji dve, najprej zbirko V meni poje ljubezen (2020), ki jo je podaril ženi Irmi ob njenem okroglem jubileju, kar je v slovenski pesniški produkciji pravzaprav redkost. Franc je poudaril, da verjame v ljubezen, ki je po njegovem temeljna vrednota sveta, življenja, odnosov, bivanja …

Knjigo krasijo avtorjeve fotografije, nastale v različnih krajih in različnih časih.

Druga predstavljena zbirka pa je nastala v obdobju korone, kar se odraža tudi v naslovu Kronski dragulji (2022). Na začetku lahko preberemo, da jo avtor »posveča vsem iskalcem upanja in svetlobe med čermi brezmejnosti ob tridesetletnici delovanja prenovljene specialistične pulmološke ter na novoustanovljene diabetološke ambulante Zdravstvenega doma v Ajdovščini«. V njej se je Franc Koren preizkusil v japonski pesniški obliki haiku. Haikuji so kratke pesmi, sestavljene zgolj iz 17 zlogov, razvrščenih v tri vrstice - v prvi in tretji je zlogov pet, v drugi pa sedem. V vsebinskem smislu poskušajo haikuji prikazati nek trenutek iz narave, ki ga pa avtor povezuje z dogajanjem v njegovi notranjosti. Gre torej zato, da poskušaš z malo besedami povedati zelo veliko in izraziti neka globoka občutja.

Zanimive ilustracije v zbirki so delo domačinke Silve Karim in dajejo knjigi prav poseben čar. Že na naslovnici nas pozdravlja pšenični klas, ki nas nehote spomni na kruh, temeljno dobrino preživetja, morda pa nas popelje tudi k pesnikovim koreninam na Križni Gori, kjer je pšenica dobro obrodila in se je zaradi tega pri hiši reklo Pri šuničarju. Kot gostja večera je umetnica povedala, da mora to, kar želi ilustrirati, začutiti. Ko se to zgodi, stvari stečejo same. Pri tej zbirki se je to zgodilo hitro in kot lahko opazimo - čudovito.

Med avtorjema, verzi in rimami  je na predstavitvi spretno krmaril uveljavljeni ajdovski pisatelj, pesnik Bojan Bizjak, ki je za obe zbirki prispeval spremno besedo, poslušalcem pa je ponudil tudi nekaj 'pesmi za pokušino'. Zato, da nam je bilo še lepše, je z igranjem na flavto poskrbela odlična  glasbenica Rebeka Koren, saj smo lahko prisluhnili kar trem skladbam v njeni izvedbi.

Vse pesniške zbirke Franca Korena so že našle svoje mesto na knjižnih policah Lavričeve knjižnice. Vabljeni, da si jih izposodite.

M. B.

Oglejte si tudi