Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
8°C
SOB.
22°C
8°C
Oceni objavo

V Lični hiši na ogled razstava grafik Igorja Ravbarja

V Lični hiši so 13. marca odprli razstavo serije grafik Igorja Ravbarja z naslovom 'Mož na čolnu'. Serija je nastala kot interpretacija risb, vklesanih v skale, ki jih je avtor opazoval na svojih številnih potovanjih.
O avtorju in njegovem grafičnem ustvarjanju je umetnostna zgodovinarka Vesna Kamin Kajfež me drugim poudarila: »Igor Ravbar v grafiko, skozi zapleten proces, vnaša nove dimenzije, s tem ko uvaja tehnične inovacije in nove materiale. Grafika v sodobnem času opredeljuje številne grafične tehnike, od klasičnih tehnik umetniške grafike vse do tehnik novih medijev. V umetniški grafiki ne smemo zanemariti likovnega dogajanja tekom ročnega procesa izdelovanja in odtiskovanja matrice. Grafika se kot izrazita reproduktivna tehnika ne more izogniti takšni ali drugačni matrici, ki z odtisnjenjem daje končni rezultat – grafični list. Posebnost razstave je predstavitev matric oz. nosilcev umetniške grafike, ki jih avtor postavi na ogled skupaj z grafičnimi odtisi in tako postanejo svojevrsten umetniški predmet. V sodobni grafiki gre za razumevanje matrice v najširšem pomenu, saj ne gre le za cinkovo ploščo ali kos linoleja. Matrica je stopila iz ozadja, postavlja se pred odtis in sodobna grafika se spreminja ravno tam, kjer je zanj odgovorna matrica«.

Igor Ravbar, po izobrazbi inženir, je od leta 1994 zaposlen kot restavrator v Narodnem muzeju Slovenije, kjer se posveča predvsem izdelavi replik v originalnem materialu ter s konserviranjem in restavriranjem predmetov umetne obrti, orožja in oklepov. Kot ustvarjalec se je preizkusil v večjem številu likovnih tehnik, od fotografije, kiparstva do grafike. V slednji je z inovativnim pristopom razvijal nove eksperimentalne grafične tehnike. Na tem področju se je izpopolnjeval v sklopu grafičnih tečajev Mednarodnega likovnega centra. Leta 2018 se je udeležil tečaja japonske grafike pod mentorstvom Laure Boswell v Angliji.

Pričujoča razstava grafik 'Mož na čolnu' ima pedagoško poučni moment. Razstavljene so matrice in odtisi, ki jih lahko izdelajo tako otroci v vrtcih in osnovnih šolah kot dijaki, pa tudi profesionalni likovni ustvarjalci.

Otvoritveni video razstave si je mogoče ogledati na www.licnahisa.com. Razstava bo v Lični hiši na ogled do 3. aprila 2021.

Niko Ličen

Oglejte si tudi