Logo MojaObčina.si
JUTRI
15°C
6°C
PET.
16°C
5°C
Oceni objavo

V Lavričevi knjižnici zaključili projekt Primorci beremo

Slovenske knjižnice vsako leto organizirajo raznovrstne bralne projekte, katerih namen je širjenje in razvijanje bralne kulture prebivalstva, njihov cilj pa je zajeti čim širšo strukturo bralcev. S tem namenom in predvsem z namenom spodbujanja branja slovenskih avtorjev so primorske splošne knjižnice pred petnajstimi leti osnovale projekt Primorci beremo. Vanj se je letos vključilo deset splošnih knjižnic, seveda tudi ajdovska Lavričeva knjižnica (koordinatorici projekta Jasmina Česnik Ušaj in Vera Božič). Akcijo tudi letos podpira Javna agencija za knjigo RS.

Letošnji bralni seznam je kakor tudi v preteklih letih zajel izbor slovenskih avtoric in avtorjev, ki jih predlagajo knjižnice. Sodelujoči so lahko izbirali med 75 naslovi proznih del in 11 naslovi pesniških zbirk.

Vsi udeleženi, ki so prebrali vsaj pet proznih del in eno pesniško zbirko z obstoječega seznama, bodo tako kot vsako leto prejeli priznanje in knjižno nagrado.

Bralci Lavričeve knjižnice in njenih enot so se kot že doslej zelo izkazali. V Ajdovščini, Vipavi, Podnanosu, na Potujoči knjižnici in v Dobravljah so skupaj prebrali 1.335 knjig, število sodelujočih pa se je od lanskega leta celo povzpelo, saj se je bralne akcije udeležilo kar 163 bralcev. V primerjavi z ostalimi knjižnicami smo že vsa leta v samem vrhu.

Največkrat izposojene knjige v letošnjem letu so bile Devica, kraljica, vdova, prasica Erike Johnson Debeljak, Lainščkov Kurji pastir, RAC: biografski roman o življenju Radka Poliča avtorice Petre Pogorevc in Virus Tadeja Goloba.

Ob zaključku bralne akcije knjižnice vsako leto organiziramo dogodek, na katerega navadno povabimo enega od avtorjev. Na zaključni prireditvi, ki je bila vedno dobro obiskana, smo gostili že več znanih slovenskih literarnih obrazov (Borisa Cavazzo z Vesno Milek, Benko Pulko, Vladimirja Habjana, Ferija Lainščka, Toneta Partljiča in mnoge druge).

Žal v lanskem letu zaključne prireditve ni bilo mogoče izpeljati v živo. Bojimo se, da bo tudi letos tako. Čeprav smo že določili datum in se dogovorili z gostjo, vzporedno, skupaj s še nekaterimi knjižnicami v regiji, pripravljamo zaključni dogodek, ki si ga bo mogoče ogledati na YouTubu. Naša gostja bo Ana Maraž, avtorica ilustracij pesniške zbirke Miroslava Košute Božaj veter: pesmi za mlade. Ajdovska Ana Maraž je uveljavljena in večkrat nagrajena ilustratorka, polje njenega ustvarjanja pa sta tudi slikarstvo in oblikovanje.

Vera Božič, Lavričeva knjižnica Ajdovščina

Oglejte si tudi