Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Ajdovščina
DANES
24°C
13°C
JUTRI
25°C
12°C
Oceni objavo

Lična hiša že 15 let odpira svoja vrata

V soboto, 13. oktobra, je Lična hiša z odprtjem razstave priznanega slikarja Borisa Zaplatila obeležila petnajsto obletnico delovanja. Lična hiša je galerija, likovni atelje in Umetniško izobraževalno društvo, ki je svoja vrata prvič odprla 19. septembra 2003, ko sta njena ustanovitelja, umetnika Polona Kunaver Ličen in David Ličen naznanila, da bo nova galerija ponujala različne umetniške in kulturne dogodke. Razstave, ki se v okviru umetniškega društva Lična hiša vrstijo od leta 2003, so zasnovane na visokem umetniškem nivoju in v petnajstih letih se jih je zvrstilo več kot sto.

Skozi praznični večer nas je z izbrano besedo vodila gospa Ivana Slamič in simbolno povezala besedilo iz Lokarjeve novele  Večerja oračev z dogajanji v Lični hiši: "Ker kaj pa je bil ta svet pod njim prej?" se sprašuje Lokar. "Jarek, strm kraški skalnat jarek, ki ga je neugnan potok ril in razganjal. A prišel je človek, se ustavil in zamislil. In ril je kamenje, je tesal, zlagal zidove in postavil lehe. In posadil je lehe in zdaj se mu je prilepil češnjev cvet na nosu." 

In Ivanina  simbolna primerjava na Lično hišo: »Ustvarjanje  in stvarjenje. Iz misli neugnanega potoka, ki v skalnatem jarku išče svojo pot in svoj red, iz misli človeka, ki je sam svoj potok, ki rije, teše, zlaga in postavlja lehe do rojstva lepote, češnjevega cvetu, ki se zalepi na človeka, gre svojo pot Lična hiša že petnajst let. Nekateri se spomnimo, da so v tem prostoru prodajali lonce, tudi take z napako, lahko si jih kupil pet, deset, dvajset kilogramov. Vseh barv in oblik, a v mojem spominu so modri z belimi pikami, ki morda nikoli niso bili na policah. Ideja, ljubezen, volja dveh in vseh, ki so člani Umetniškega društva Lična hiša, je prostoru dala novo podobo. Vsakokrat, ko si rečem, še v Lično hišo grem, čutim in slutim trenutek, da se mi bo, ob odsunku vrat, prilepil češnjev cvet na nos. Da bodo v belini prostora sijale vame barve in oblike, neodkrite in zakrite, da se mi bodo v njem razkrivale, me polnile in ustvarjale nove barvne lestvice. V moji pokrajini skrivnega, neodkritega nastaja nov svet, nova leha; zasadi se novo drevo spoznavanja in spoznanja, zacveti in odhajam s svojim belim cvetom na nosu. Že petnajst let, po stotih in več razstavah, pogovornih večerih in drugih ter drugačnih dogodkih, delavnicah za majhne in manj majhne, po srečanjih z ljudmi, ki ustvarjajo svojo leho.«

Osrednji dogodek praznovanja je bilo odprtje razstave priznanega slikarja Borisa Zaplatila. Umetnik se nam poleg novejših izbranih slik predstavlja s ciklom oljnih slik iz nove izdane knjige  z naslovom Umetnik in galerist. Osrednja barva novega slikarjevega obdobja je močna živo zelena, ki skozi vsa dela vodi nit med barvnimi odnosi in poteznimi prefinjenimi koprenami, ki delujejo kot igra optičnih učinkov. V kromatski vrednosti pa njegova dela delujejo kot izenačena barvna polja, s katerimi slikar dosega prepričljivo piktoralnost podobe in njeno neusahljivo likovno moč ustvarjalne radosti.

Z glasbo so nam večer polepšali priznani vsestranski glasbenik Lado Jakša, na klavirju Polona Kunaver Ličen, v saksofon pa je navdušeno pihal Jon Ličen. Številni obiskovalci ljubitelji lepe umetnosti smo ob žlahtni kapljici, ob ostalih dobrotah in ob jubilejni Mlinotestovi torti doživeli en lep sobotni večer. Lična hiša ima odprta vrata za vse, ki so željni lepe umetnosti. .

Društvo Lična hiša se za petnajstletno  finančno podporo zahvaljuje Občini Ajdovščina. Razstavo si je možno ogledati do 10. novembra.

Niko Ličen

 

 

Oglejte si tudi