Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
13°C
JUTRI
17°C
3°C
Oceni objavo

Tudi pevec je zaklad

Na odru dvorane krajevne skupnosti Budanje se je pred dnevi zvrstilo kar 8 pevskih sestavov, ki so nadvse prepričljivo pospremili na svetlo zbornik z naslovom 'Tudi pevec je zaklad'. Zbornik namreč opisuje (zborovsko) petje v Budanjah in Dolgi Poljani nekoč in danes.
»Blagor hiši, kjer se petje sliši!« je znano slovensko reklo in očitno je bilo v Budanjah takšnih hiš veliko, saj zbornik opisuje kar 11 pevskih sestavov. Nekateri so sicer že prenehali z delovanjem, se jih pa je na predstavitvi zbornika na odru zvrstilo kar osem: Grlice, Šumljak, Borea, AMI, mešani in otroški cerkveni zbor, otroški zbor iz Dolge Poljane in šolski zbor Budanje. Vsem je skupno, da se po svojih najboljših močeh trudijo s čim bolj kakovostnim petjem polepšati trenutke sebi, svojim sovaščanom, pa tudi širšemu občinstvu. V njih prepevajo tako fantje in možje, dekleta in žene, pa tudi otroci. Večina se jih s petjem ukvarja ljubiteljsko, so pa med njimi tudi izšolani pevski glasovi, nekaterim pa je petje postalo poklic.

Zbornik se seveda posveča tudi zborovodjem, ki jih tolikšno število zborov potrebuje in v Budanjah te potrebe vseskozi pokrivajo iz lastnih vrst.

Tokratni zbornik zaključuje trilogijo publikacij, posvečenih bogatemu kulturnemu utripu Budanj, saj sta pred časom že izšla zbornika z ljudskimi napevi (Pesem je zaklad) in poezijo domačih ustvarjalcev (Pesnik je zaklad).

Pod zbornik se podpisuje skupina kulturnih zanesenjakov pod okriljem vokalne skupine Šumljak.

Oglejte si tudi