Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
13°C
JUTRI
7°C
0°C
Oceni objavo

Skulptura

V petek, 1. aprila, se je v Lokarjevi galeriji pred številnimi obiskovalci predstavilo štirinajst članov Društva likovnih umetnikov Severne Primorske, ki so ali kiparji ali pa poleg drugih likovnih področij ustvarjajo tudi v kiparstvu.

Kiparstvo se danes nenehno spreminja ter širi. Nekatere značilnosti, ki so prej veljale za bistvene v kiparski umetnosti, v veliki meri v sodobnem kiparstvu niso prisotne. Strogo gledano se izraz "sodobno kiparstvo" nanaša na umetnost, ki jo ustvarjajo in proizvajajo umetniki, ki živijo danes. Današnji kiparji delujejo in se odzivajo na globalno okolje, ki je kulturno raznoliko, tehnološko napredno in večplastno. Ker sodobni kiparji delajo v številnih medijih, pogosto razmišljajo in skozi svoja dela komentirajo sodobno družbo. Ustvarjanje umetnosti, ki jevelikokratnasprotna pričakovanjem gledalcev, je izrazito sodoben koncept. Vendar pa so kljub vsemu umetniki vseh obdobij produkti svojih kultur in časovnih obdobij.

Ker sodobni kiparji uporabljajo vsakršne materiale in metode izdelave, ki služijo njihovim namenom, kiparske umetnosti ni več mogoče identificirati s tradicionalnimi materiali ali tehnikami. Ob vseh teh spremembah je le ena stvar, ki je v kiparski umetnosti ostala nespremenjena - ustvarjanje forme v treh dimenzijah.

Na tokratni kiparski razstavi razstavljajo Vladimir Bačič, Tea Curk Sorta, Nataša Gregorič, Danilo Jejčič, Azad Karim, Silva Karim, Anja Kranjc, Klavdija Marušič, Andreja Koblar Perko, Kristina Rutar, Ivan Skubin, Luka Širok, Arijel Štrukelj in Teja Tegelj.

Razstavljalci pripadajo različnim generacijam in različnim umetniškim pristopom, kljub vsemu pa iz njihovih razstavljenih del začutimo, poleg individualne likovne govorice, njihovo subtilno vpetost in angažiranost v okolje in svet, v katerem živimo. Pri nekaterih je to romantičen odsev notranjega idealističnega sveta, drugim ni vseeno, kaj se dogaja z naravo oziroma naš odnos do nje, spet drugi skozi svoja dela kritično razgaljajo našo družbo in dogodke, ki so posledica le te. Ne glede na vse, velja prejšnja trditev, da so kljub vsemu vsi umetniki produkt svojih kultur in časovnih obdobij. Razstava je na ogled v Lokarjevi galeriji do 26. aprila.

Vladimir Bačič

Oglejte si tudi