Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Razstava grafik Vena Pilona se izteka

Le še do nedelje, 7. novembra, je v Pilonovi galeriji na ogled več kot 50 originalnih grafičnih listov, grafične plošče ter škatlica, v kateri je Pilon shranjeval grafične pripomočke za časa študija v Pragi. Izbrane grafike predstavljajo vrhunska dela umetnika, ki je tudi v tem mediju potrjeval svojo zavezanost iskrenosti ustvarjalne moči. Razstava nas vodi skozi vsa obdobja Pilonovega grafičnega ustvarjanja.

Leta 1919 se je Pilon vpisal na umetnostno akademijo v Pragi, kjer je zaključil dva letnika, naslednje leto pa zaprosil za sprejem v tretji letnik na slikarski akademiji v Firencah. Ravnateljstvo je sprva njegovo prošnjo zavrnilo, saj mu niso želeli priznati spričeval iz avstro-ogrske monarhije, kasneje so si na podlagi izpitov le premislili in ga sprejeli kar v četrti letnik slikarske šole. Ob študiju je obiskoval še grafični tečaj jedkanice. V letu 1922 se je vpisal na grafično šolo na Dunaju, kjer je dodobra spoznal ekspresionizem.

Iz galerije sporočajo, da za četrtek napovedanega vodenega ogleda razstave ne bo (zaradi epidemičnih razmer), zato pa vabijo k individualnem ogledu, torej samo še do nedelje!

Oglejte si tudi