Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
7°C
Oceni objavo

Praznična prireditev

Decembra smo Pilonovci preživeli v duhu priprav na vsakoletno novoletno prireditev. Ta je že drugo leto le posneta, a je vseeno zahtevala od nas poseben trud in pozornost.

Z mentorji smo uprizorili krajše dramsko-pesniško-plesno-glasbeno točko, s katero smo obeležili slovenski dan kulture, to je Prešernov rojstni dan. Prireditev naj bi bila izvedena že v preteklosti, to je ob 220-letnici pesnikovega rojstva, a so nam načrte prekrižale epidemiološke razmere.

Teh neporavnanih računov smo se  oktobra lotili zagreto in temeljito. Mentorica je zbrala skupino dijakov, ki smo bili pripravljeni sodelovati, in začeli smo vaje. Med glavnimi odmori smo se več tednov učili besedilo in načrtovali odrsko koreografijo. Ob koncu novembra smo si v goriškem gledališču izposodili še kostume in rekvizite. Tako, bili smo nared, da zgodbo o Urški in Povodnem možu prikličemo v življenje.

Snemanje se je odvijalo v Dvorani prve slovenske vlade. Uprizoritev Prešernove najbolj znane balade smo oplemenitili z odlomki recitacij posameznih Prešernovih pesmi, posebno lepo je zvenela njegova ljubezen, saj je bil moto naše prireditve: »Ti si življenja mojga magistrale.« Torej, ljubezen do dekleta, do domovine in do človeka. Pomagali so nam glasbeniki, ki so z lepo godalno spremljavo gradili dramsko vzdušje, pridružila pa sta se nam tudi plesalca, ki sicer nista Pilonovca. Njun valček je poustvaril podobo vrveža na starem ljubljanskem trgu tistega usodnega nedeljskega popoldneva, ko se je zala Uršika končno uštela.

Snemanje se je pod vodstvom tehnične ekipe zaključilo po načrtovanem urniku. Vendar smo praznovanje raztegnili kar v cel praznični decembrski teden. Glasbeno, besedno in plesno smo obarvali šolske hodnike. Vedri in nasmejani smo se poklonili tudi domovini in našemu drugemu domu, ki letos praznuje 70 let, to je naši šoli.

Praznični teden je lep zaključek letošnjega leta, ki se ga bomo vsi zapomnili po omejitvah. Razmere so nam onemogočile, da bi svobodno zapeli in zaplesali v dvorani. Tudi posnetek nas bo bodril, ko nam ne bo lepo. Razpoloženje s šolskih hodnikov pa nas je poneslo v praznične dni.

Zarja Bizjak

 

Oglejte si tudi